ИТАЛИЈА СЕ ВРАЋА У НАРАНЏАСТУ ЗОНУ: Без већих попуштања мера, угоститељи најавили велики протест

Милица Остојић - Рим

12. 04. 2021. у 15:01

ЗВУЧИ охрабрујуће вест да се Италија у великој мери враћа у тзв. наранџасту зону, што значи и мање рестрикција.

ИТАЛИЈА СЕ ВРАЋА У НАРАНЏАСТУ ЗОНУ: Без већих попуштања мера, угоститељи најавили велики протест

Фото: Танјуг/АП

Четири региона од двадесет остају у црвеној зони, где ће и даље бити све затворено и ограничена слобода кретања, осим у случају куповине основних потрепштина.

Техничко-научни Комитет ће заседати свакога дана, процењивати ситуацију на националном нивоу и доносити извештаје сваког петка о измени ситуације како би уследило постепено отварање сходно кретању панденије, јер се у међувремену повећава број вакцинисаних, што је било у великом застоју.

Ако се смањи број позитивних, отвориће се, али тек крајем априла или почетком маја, барови, ресторани само за ручак и за оне који су резервисали места, можда биоскопи и позоришта, али опет само за оне који су примили обе дозе вакцине или имају негативан тест не старији од 48 сати. Такав постепени ритам јесте неопходност по Министарству за Здравље, јер је кретање новог енглеског соја, који је већ седмицама доминантан у Италији, највећа непознаница.

Ићи ће се споро са отварањем, од данас у шеснаест региона почињу са радом фризери, естетски центри, продавнице.

- Споро отварање да не би дошло више до затварања - то је циљ оваквих мера и Декрета који истиче 30. априла.

Као пример како се може погрешити у брзом отварању служи Сардинија, која је две седмице уживала благодети тзв.белог региона са малим бројем позитивних на дневном нивоу, а сада је директно прешла у црвену зону, свет се опустио и пандемија је закорачила огромним кораком.

До краја априла би требало да буде вакцинисано и сво најосетљивије становништво, оно преко 80 година.

Забрана кретања становништва из региона у регион читавог априла остаће на снази, полицијски час од 22 сата до 5 ујутру.

Циљ Владе је да се 3. маја врате сви у школу како би у јуну завршили школску годину у учионицама.

Најава да ако се отворе ресторани, биће то само за ручак до 16 сати и на отвореном, изазвала је жестоке протесте власника ресторана, који су већ и започели протеклих дана, а данас је најаваљен огроман протест са 130 аутобуса који су кренули ка Риму, али које ће полиција зауставити изван града. Протести се одвијају под слоганом “Морам да радим да бих живео”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)