ЛЕШТЕТ НАСЛЕДНИК МЕРКЕЛОВЕ? Изабран кандидат за канцелара демохришћана

Танјуг

12. 04. 2021. у 13:39

ИЗВРШНИ одбор немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) подржао је данас лидера те партије Армина Лашета за кандидата конзервативног блока на септембарским изборима за новог канцелара Немачке.

ЛЕШТЕТ НАСЛЕДНИК МЕРКЕЛОВЕ? Изабран кандидат за канцелара демохришћана

Фото: Танјуг/АП

У извештају Ројтерса се наводи да су чланови страначког одбора потврдили способност Лашета да "приближава мишљења, развија ставове и доследно их заступа".

Питање кандидатуре доспело је јуче у први план када је Маркус Зедер, лидер Хришћанско-социјалне уније Баварске (ЦСУ), сестринске партије ЦДУ, обелоданио да је спреман да се кандидује испред конзервативаца, али да ће то питање ускоро пријатељски разрешити са својим ривалом Лашетом.

Притисак је растао да се донесе брза одлука о кандидату конзервативаца који би требало да изађе на септембарске изборе и покуша да наследи канцеларку Ангелу Меркел која је раније потврдила да не намерава да се кандидује за свој пети мандат.

Као већи партнер у коалицији ЦДУ/ЦСУ, избор канидата ЦДУ је по свему судећи одлучујући, наводе извори Ројтерса у тој странци и указују да је Армин Лашет виђен као кандидат који ће, по свему судећи, радити на очувању политичког наслеђа Ангеле Меркел.

Ипак, 60-годишњи Лашет се сукобио са Меркеловом поводом антиепидемијских рестрикција, а популарност коју је уживао као премијер Северне Рајне-Вестфалије, најмногољудније покрајне у Немачкој, била је компромитована због хаотичног управљања пандемијском кризом.

Његов ривал из редова ЦСУ Маркус Зедер (54) који је подржавао Меркелову током пандемије, сматра се за проницљивог политичког оперативца, али је познато да до сада ни један лидер ЦСУ никада није постао немачки канцелар.

Без Меркелове су многи конзервативци нервозни уочи септембарских избора, с обзиром да их је она водила у четири изборне победе.

Она није подржала експлицитно ни једног кандидата, али је наговестила да би своју подршку дала лидеру ЦДУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)