МИНИСТАРСКА КОВИД-ВЕЧЕРА? Француска истражује наводну првоаприлску шалу познатог угоститеља, власник палате "Вивијен" и кувар ухапшени

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

11. 04. 2021. у 23:10

ВЕЛИКУ буру подигло је откриће у Француској да се у једној париској палати одржавају забрањене гала-вечере усред пандемије ковида, на којима учесници немају маске и не поштују друге мере заштите. Организатор је у камеру изјавио да на тајним вечерама учествују и неки министри! Све је кулминирало притвором за организатора и кувара.

МИНИСТАРСКА КОВИД-ВЕЧЕРА? Француска истражује наводну првоаприлску шалу познатог угоститеља, власник палате Вивијен и кувар ухапшени

У престижном ресторану елита се несметано забављала

Чим је враг однео шалу, Пјер-Жан Шалансон, бизнисмен, колекционар и власник париске палате "Вивијен", правдао се да воли хумор и да је у питању вероватно највећа првоаприлска шала у последњих двадесет година.

Члановима владе и државном врху није било до смеха. Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је поручио да Шалансона ова шала може скупо да кошта. Убрзо је код њега и шефа кухиње Кристофа Лероа извршен претрес и обојица су одведена у притвор. Изнете оптужбе биле су тема и на министарском савету којем председава председник Макрон.

Власт је оповргла гласине, али сумња међу обичним народом није нестала. Телевизијска кућа која је емитовала прилог остаје при своме да је на тајним вечерама у Паризу био бар један члан владе. Појавила су се у међувремену и нека нова сведочења о присуству политичара у забрањаним ресторанима.

На видео-снимку, у палати "Вивијен", с позлаћеним оплатама на зидовима и плафону високом осам метара, виде се столови постављени скупоценим есцајгом. Улазак је коштао 220 евра, а на менију од 11. марта били су кавијар, јастог, шампањац...

- Када прекорачите ова врата, више нема ковида - чује се глас иза камере у репортажи емитованој на француској телевизији.

У Француској су још од краја октобра затворени сви ресторани и кафићи, и ова репортажа јавност је оставила без текста. Власник палате "Вивијен" се после бранио да је као специјалиста за наслеђе Наполеона Првог одлучио да организује тематска окупљања поводом двестоте годишњице његове смрти која се обележава 5. маја. Као увод у овај догађај, поставио је, каже, оригиналну сцену, уз конференцију која је трајала 45 минута. Праве догађаје ће, каже, организовати тек када то буде дозвољено. Шалонсон све приписује "декору", а новинаре оптужује да су га "ухватили у замку" и да су његове изјаве секли и монтирали.

"Чувар сећања на Наполеона Првог без евра државне помоћи" истовремено оптужује друге да организују забаве и вечере посвуда по Француској, истичући то као недостојно.

СКУПА ВЕЧЕРА

ФРАНЦУСКО министарство унутрашњих послова изашло је с податком да је у илегално отвореним ресторанима у Паризу од 30. октобра до сада кажњено око хиљаду гостију. Појединачна казна износи 135 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)