СЈЕДИЊЕНА АМЕРИЧКА ГЕРОНТОКРАТИЈА: У најмоћнијој држави света из деценије у деценију политичка елита све времешнија

В. Н.

11. 04. 2021. у 16:04

Када је Џозеф Бајден ступио на позорницу у Калифорнији да прослави освајање кандидатуре за председника САД, у неколико минута су се догодиле три ствари. Уживао је у громогласном аплаузу, жену је заменио за сестру и изговорио збуњујуће, неразумљиве речи. Био је то рани наговештај проблема који до данас прате најстаријег шефа Беле куће у историји САД.

СЈЕДИЊЕНА АМЕРИЧКА ГЕРОНТОКРАТИЈА: У најмоћнијој држави света из деценије у деценију политичка елита све времешнија

Фото АП

Од саплитања при уласку у авион до несналажења, упркос подсетницима, у првом сусрету са новинарима у Белој кући, Бајден је успео да 50 година успешне каријере крунише уласком у Белу кућу, док истовремено демонстрира да чак ни прекаљени вукови ваштингтонске политичке елите не могу да одоле неумољивим биолошким законима.

Са 78 година, међутим, Бајден није изузетак, већ заправо "законитост" америчке политике. Његов главни страначи ривал у трци за Белу кућу, годину дана старији Берни Сандерс, још током председничке трке је доживео срчани удар. Тако се јануара 2021. године за најпрестижнију вашингтонску адресу Бајден борио против само четири године млађег Доналда Трампа. Њих двојица су остали љути противници, које је спајала чињеница да су рођени пре независности Индије или проглашења државе Израел.

Амерички аналитичари су углавном сагласни да је најочитији разлог што су амерички председнички кандидати толико стари то што и бирачи старији од 65 година излазе на биралишта чешће него млади. Политичко-научна истраживања открила су да гласачи обично преферирају кандидате "који су им најближи по годинама".

Они, међутим, уочавају да је још од осамдесетих година, скоро свака европска земља постала "времешнија", али је типични лидер на Старом континенту бивао све млађи. И у Уједињеном Краљевству људи старији од 55 година прегласавају људе млађе од 30, али премијер Борис Џонсон има 55 година. Још речитија је статистика по којој од 1950. године просечна старост шефова влада у тридесетак земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој стално опада, од преко 60 година на око данашњих 54. Тако је просечни О.Е.Ц.Д. национални лидер сада готово четврт века млађи од Бајдена, што никада раније није био случај са једним америчким председником.

Није, међутим, само америчко председништво времешно. Просечна старост чланова Конгреса из деценије у деценију иде навише. Ненси Пелоси, председавајућа Представничког дома, има 80 година, Мич Меконел, лидер већине у Сенату - 78. Девет врховних судија у просеку има преко 67 година. Па, ако се израчуна средња старост председника, председевајуће Представничког дома и лидера већине Сената, она је - 78 година.

Просечна старост у америчком Конгресу у 2001. години била је 55 година, 2011. порасла на 58, а затим на 59. Типично, представници Конгреса су 20 година старији од својих бирача.

- Сједињене Државе имају проблем са геронтократијом - констатују западни медији.

Фото АП

Колико год Американци тврдили да не воле своје представнике, истина је да актуелни конгресмени скоро увек победе на поновним изборима. Но, такође је тачно и то да значајни проблеми долазе са политичким представницима знатно старијим од америчких грађана, просечно старих 37,9 година. Последњих година стручњаци су почели да се питају да ли је бивши председник Роналд Реган, који је имао 77 година када је напустио функцију 1988. године, показивао ране знакове деменције. Слична питања покренута су о Трампу, али доласком Бајдена постављају се још учесталије.

Американцима су својевремено времешни совјетски лидери служили, у време Хладног рата, за подсмех, али данас није мало америчких аналитичара који подсећају да је управо проблем са којим се данас суочавају САД нанео огромну штету за СССР почетком осамдесетих. Тада су у року од само три године преминула три генерална секретара Комунистичке партије - Леонид Брежњев, Јуриј Андропов и Константин Черњенко, и као да су наговештавали и судбину земље коју су водили.

РУГАЛА СЕ РУГА....

СЕЋАТЕ се совјетског Политбироа? У касним годинама Хладног рата, честа критика СССР-а била је да је његово владајуће тело било бесмислено старо и без везе. На празник 1. мај они би се појављивали на московској трибини, делујући као да су препарирани, док су упирали бледе погледе у поворку трупа, пројектила и тенкова Црвене армије. Американцима јетај призор увек био добар повод за подсмех. Године 1982., када је отишао Леонид Брежњев, просечна старост члана Политбироа била је 71 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)