КАТОЛИЦИ ТАЈНО ПРЕКОПАВАЛИ СРЦЕ ЈЕРУСАЛИМА: Израелски лист "Џерузалем пост" о скандалозним поступцима Ватикана у Светом граду

Д. Вујичић

10. 04. 2021. у 23:28

Ватикан је изградио тајни подземни тунел у Јерусалиму дугачак 100 метара, кроз срце Светог града, а да се није консултовао ни са археолозима нити са градским властима. Тунел се налази у осетљивом делу који може садржавати старине и друге предмете.

КАТОЛИЦИ ТАЈНО ПРЕКОПАВАЛИ СРЦЕ ЈЕРУСАЛИМА: Израелски лист Џерузалем пост о скандалозним поступцима Ватикана у Светом граду

Архива

Тунел повезује Успенску цркву на гори Сион у старом граду Јерусалима са "Беит Јосефом", оближњом гостинском кућом, а град Јерусалим и држава Изреал нису учинили ништа да спрече Ватикан у нелегалном подухвату - ове речи стоје у пријави покрета "Регавим", истраживачког центра и лобистичке групе посвећене очувању израелских националних богатстава и ресурса - открива "Џеразулем пост" који наводи да је већ поднет захтев Окружном суду у Јерусалиму да град предузме мере против илегалног подземног тунела.

- Када смо почели да откривамо детаље о илегалним радовима у подземљу Светог града тражили смо да општина Јерусалим објави документацију о радовима како то налаже Закон о слободи протока информација. Даље смо тражили да се одмах изврши поступак надзора и да се локација врати у претходно стање било заптивањем или рушењем тунела - рекли су адвокати Ави Сегал и Јаел Цинмон из покрета "Регавим" за "Пост". Град се оглушио.

Наоми Кан, директорка "Регавима" рекла је за новине да је чињеница да држава Израел није заштитила старине за које знамо да се тамо налазе и да је копање тунела тамо нечувено.

- Копати тунел у тако осетљивом подручју без икаквог надзора, инспекције или приступа јавности је сулудо - додала је Канова.

Према изјави "Регавима", њихова "истрага је открила да се дуж пута тунела у подземним просторијама налазе древни предмети, а сам тунел у значајној мери задире у јавну својину".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)