СРПСКИ ЈЕЗИК ИМ ДОНЕО ПОБЕДУ: Два израелска генерала одрасла на овим просторима била кључна за тријумф у Шестодневном рату (ВИДЕО)

Novosti online

10. 04. 2021. у 22:05

МАЛО је ратова који су краће трајали, а оставили толике последице на један регион него што је то рат Израела са једне и арапских држава са друге стране 1967. године, управо познат због свиг трајања и по њему добио име - Шестодневни рат.

СРПСКИ ЈЕЗИК ИМ ДОНЕО ПОБЕДУ: Два израелска генерала одрасла на овим просторима била кључна за тријумф у Шестодневном рату (ВИДЕО)

Фото: Википедија

Велика победа Израела против знатно надмоћнијег непројатеља остварена је и захваљујући српском језику. Наиме, два водећа израелска генерала била су пореклом са наших простора и решили су да међусобно комуницирају на српском.

Давид "Дадо" Елазар је рођен 1925. у Сарајеву, а током војне каријере доспео је до места Начелника генералштаба Израелске војске.

Хаим Бар-Лев је рођен као Хаим Бротзлевски у Бечу, а одрастао у Загребу, Бар-Лев је склопио савез за мандат Палестине 1939. године. Од 1942. до 1948. Бар-Лев је служио у разним јеврејским војним јединицама, попут Палмаха. прошао је обуку и за пилота и за падобранца што му је користило у каријери.Током Шестодневног рата је био на положају заменика Наћелника генералштаба.

Идеја је била да ће Руси који су подржавали Арапе имати проблема са превођењем, а Арапи свакако неће ништа разумети. Нису погрешили, ево како је текао сукоб који ће променити Блиски исток.

Дана 5. јуна 1967. у 8,45 часова почели су изненадни удари израелског ратног ваздухопловства на десет египатских аеродрома, као и на сиријске и јорданске, па чак и на један ирачки војни аеродром.

Тако су само током првог дана рата бомбардована 23 аеродрома у којима је уништено готово целокупно египатско, сиријско и јорданско ратно ваздухопловство. Тиме је већ у почетку акције остварена апсолутна израелска ваздушна надмоћ, која ће омогућити ваздухопловству да се идућих дана концентрише на подршку копненој војсци.

Фото: Википедија

Давид "Дадо" Елазар

На јорданском ратишту непријатељства су почела јорданским гранатирањем израелских положаја и ваздушним нападима, а јордански авиони бомбардовали су Тел Авив. Првог дана рата око поднева израелске снаге су прешле на северу у напад у смеру града Џенина, који су следећег дана заузеле. На делу ратишта према Египту, израелске снаге су првог дана рата пробиле египатске одбрамбене линије и заузеле подручје појаса Газе. Израелске оклопне јединице су продрле уздуж обале Средоземног мора према Суецком каналу и упркос египатском отпору до краја дана стигле на 30 км од канала. Након више неуспелих противнапада, трећег дана рата египатске снаге су се повукле са Синајског полуострва према каналу, док су их Израелци нападали из ваздуха и са земље. Египатска јавност није била обавештена о стању на ратишту, већ је погрешно веровала да се догађаји одвијају у египатску корист.

У ноћи 6. јуна Израелци су избили на подручје Суецког канала код града Ел Куантарахе, а друга израелска група је заузела кланац Митла на средишњем делу Синаја. На крајњем југу Синајског полуоства Израелци су ваздушним десантом заузели град Шарм ел Шеик, чиме је отворен улаз у Акабски залив. На источном ратишту, Израелци су потиснули јорданску војску и заузели стари део града Јерусалима, а истог дана заузели су и Наблус и Ариху и изашли на западну обалу реке Јордан, чиме су се завршиле борбе на јорданском делу фронта.

Фото: Википедија

Хаим Бар-Лев

Четвртог дана рата на синајском ратишту израелске снаге одбиле су неколико слабих египатских противнапада и предвече истог дана су освојиле обалу Суецког канала у целој дужини. Посредовањем УН-а касно у ноћ истога дана прекинуте су борбе на синајском ратишту.

Сиријско ратиште је прва три дана рата мировало, што је у потпуности одговарало Израелу, који је тако оштрицу свог напада могао да усмери на Синајско полуоство. Оно је постало активно тек након што је Израел стабилизовао ситуацију на друга два ратишта, тако су 8. јуна Израелци прешли у масовни напад на сиријске положаје и исту ноћ су из три смера пробили сиријске положаје а следећег дана заузели су највеће сиријско утврђење Тел Тафар и отворили пут ка даљем продору према средишњим деловима Сирије. Наредног дана израелска војска је овладала целом Голанском висоравни. Посредовањем УН 10. јуна 1967. у 18,30 часова прекинута су борбена дејства на сиријском ратишту па је тако након 132 сата и 30 минута борбених дејстава завршен Шестодневни рат.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)