АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧИ ПОЛОВИНОМ АПРИЛА НА БОСФОРУ: Забрањено гомилање ратних бродова у Црном мору

Новости онлине

09. 04. 2021. у 18:37

ТУРСКА је у складу са Конвенцијом из Монтреа обавестила све потписнице да ће амерички ратни бродови проћи из Средоземног у Црно море и обрнуто, рекли су за Спутњик у руској амбасади у Анкари.

АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧИ ПОЛОВИНОМ АПРИЛА НА БОСФОРУ: Забрањено гомилање ратних бродова у Црном мору

Фото: ЕПА

Претходно је извор у турском Министарству спољних послова рекао да је Вашингтон обавестио Анкару о проласку своја два војна брода кроз Босфор у Црно море где ће се налазити од 14-15. априла до 4-5.маја.

„Америка је као потписница Конвенције из Монтреа испунила процедуру превдиђену за пролазак бродова у Црно море. Турска је свима учесницима упутила обавештење о проласку ратних бродова из Средоземног у Црно море и обрнуто“, рекао је саговорник РИА.

ТВ канал НТВ је објавио да се ради о разарачима „Рузвелт“ и „Доналд Кук“.

Амерички медији писали су јуче о томе да би Вашингтон због „пораста активности Русије“ у близини граница Украјине могао да упути војне бродове у Црно море, али Пентагон то није потврдио.

САД су дужне да, у складу са Конвенцијом из Монтреа, 14 дана раније обавесте о кретању бродова ка Црном мору, али како су навели медији, није познато да ли је то већ учињено.

Конвенција из Монтреа, усвојена 1936. године, омогућава слободу проласка кроз мореузе за трговачке бродове свих земаља, како у мирно тако и у ратно време. Међутим, режим проласка ратних бродова другачији је за црноморске и нецрноморске државе.

За ратне бродове нецрноморских сила уведена су значајна ограничења у погледу класе и дужине боравка.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)