БРЕГЗИТ ЗАПАЛИО БЕЛФАСТ: У сукобима са полицијом више од 50 повређених

Д. Д. С.

09. 04. 2021. у 17:55

НАЈМАЊЕ 55 људи је повређено откако су прошле недеље у Северној Ирској избили сукоби полиције и демонстраната, који ескалирају.

БРЕГЗИТ ЗАПАЛИО БЕЛФАСТ: У сукобима са полицијом више од 50 повређених

Фото: Принтсцреен

Демонстранти су полицију гађали каменицима и молотовљевим коктелима, паљени су аутомобили, а на улицама Белфаста примећен је велики број специјалних јединица у борним возилима и камионима са воденим топовима. Влада Северне Ирске, засад безуспешно, позива на мир после сукоба због трговинских баријера утврђених "брегзитом".

Стотине младих људи у Белфасту запалило је аутобус и напало полицију која је жестоко узвратила, што је многе подсетило на деценије верских и политичких сукоба окончаних 1998, у којима је страдало 3.600 људи. Најмлађи ухапшени сада имају само 13 и 14 година.

Узрок незадовољства је иступање Велике Британије из Европске уније и поремећаји које је тај процес изазвао, као и осећај локалног становништва да премијер Борис Џонсон није много учинио за Северну Ирску. Пошто је Лондон напустио ЕУ почетком ове године, на неку робу је уведена царина, пошто се Северна Ирска граничи са Републиком Ирском која је и даље део ЕУ.

Џонсон је обећао да неће бити "чврсте границе" између Севере Ирске и Ирске после "брегзита", али се унионисти осећају као да их је Лондон издао, јер тврде да граница постоји у Ирском мору. Велики део Ирске и даље је подељен 23 године после мировног споразума. Многи националисти теже уједињењу са Ирском, док унионисти желе останак у Уједињеном краљевству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕКСПЛОЗИЈА У АМЕРИЦИ: Најмање четири особе погинуле