"СА РАНИЈОМ ВАКЦИНАЦИЈОМ ИЗБЕГЛИ БИСМО ХИЉАДЕ ЖРТАВА": Италијански професор оцењује - Проблем је и одлагање потпуног затварања

Танјуг

09. 04. 2021. у 11:49

Захваљујући вакцинацији против ковида 19 у Италији је у прва два месеца ове године избегнуто 4.000 смртних случајева, а да је масовна имунизација почела раније чак 12 хиљада жртава би било спашено, тврди професор Матео Вила, пише лист “Хафингтон Пост”.

СА РАНИЈОМ ВАКЦИНАЦИЈОМ ИЗБЕГЛИ БИСМО ХИЉАДЕ ЖРТАВА: Италијански професор оцењује - Проблем је и одлагање потпуног затварања

Фото: Танјуг/АП

Италија је једина земља Европске Уније у којој је на почетку ове године упркос вакцинацији порастао број жртава од ковида 19, са 38 на милион становника у фебруару, на 43 преминула на милион становника у марту.

Вила, који за потребе Института међународне политике, прати, анализира и прогнозира епидемиолошку ситуацију, подсећа да је последњих седмица дневни број жртава од корона вируса у Италији око 400, а да је спроведена шира вакцинација тврди да би тај број био најмање преполовљен.

Он тврди и да је кампања масовне вакцинације која је почела имунизацијом здравственог особља била погрешно постављена и да је на почетку требало дати предност особама старијим од 80 година, као што су то учиниле неке друге европске земље.

Такође, одлагање потпуног затварања у време другог и трећег вала пандемије проузроковало је пораст жртава ковида 19, тврди Вила.

- Италија је прошле године прва у Европи увела тотални карантин, а у октобру и новембру ове године, када је епидемиолошка ситуација била веома тешка, са просечно 350 жртава дневно, одуговлачило се са затварањем. Требало је затворити све, боље једну седмицу пре, него касније, јер у свакој седмици експоненцијалног ширења вируса, број жртава се удвостручи - тврди професор.

По његовој оцени са ширењем вакцинације све мање ће бити и затварања, то јест потребе за карантином, али за сада важно је увести ограничења одмах и без одлагања, чим бројеви покажу да се ковид 19 поново шири.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)