ЛЕКАРИ ДЕМАНТОВАЛИ ОДБРАНУ ПОЛИЦАЈЦА: Флојд је умро од недостатка кисеоника током хапшења

Танјуг

09. 04. 2021. у 09:00

ЛЕКАР који је сведочио на суђењу бившем америчком полицајцу Дереку Шовину оптуженом да је прошлог маја убио Џорџа Флојда потврдио је да он умро је од недостатка кисеоника током хапшења.

ЛЕКАРИ ДЕМАНТОВАЛИ ОДБРАНУ ПОЛИЦАЈЦА: Флојд је умро од недостатка кисеоника током хапшења

Фото: Принтскрин

ББЦ преноси да је сведок на суду, лекар Мартин Тобин оповргао наводе одбране и рекао да лек фентанил није проузроковао смрт Флојда и да би од последица таквог полицијског поступка чак и здрава особа преминула.


Други лекар, стручњак судске медицине Бил Смок, рекао је да фенатил може да успори дисање, али да се Флојд очајнички борио за ваздух што није случај код гушења због овог лека, јер људи који се предозирају често нису ни свесни да им недостаје кисеоник и делују поспано што није био случај са Флојдом на основу снимака који постоје, наводи ББЦ.

Суђење је ушло у другу недељу и очекује се да траје најмање месец дана, а Тужилаштво је почело саслушавање медицинских стручњака, пошто је извештај токсиколога објављен прошлог јуна потврдио да је преминули имао у крви аналгетик фентанил и синтетичку дрогу метамфетамин, док одбрана тврди да је фентанил проузроковао губитак кисеоника и да је то узрок смрти Џорџа Флојда.

Четрдесетшестогодишњи Џорџ Флојд купио је паклицу цигарета у продавници у Јужном Минеаполису 25. маја 2020. увече, а продавац је посумњао да му је дао фалсификовану новчаницу од 20 долара и позвао полицију, пошто је Флојд одбио да врати цигарете.

Полицајци су стигли и ставили му лисице, али када су покушали да га убаце у аутомобил, пружио је отпор, борба се завршила тако што је Флојд оборен на улицу тужиоци тврде да је полицијац Шовин ставио лево колено на Флојдов врат и држао га тако више од девет минута.

Још двојица полицајаца помогла су му да га задржи, док је један спречио сведоке да интервенишу, док је више од 20 пута Флојд рекао да не може да дише. На видео снимку се види и како његово млитаво тело полиција одводи а сат времена касније проглашен је мртвим у болници.

Шовин је оптужен за убиство другог степена, што значи изазивање смрти без намере, максимална казна је 40 година, недавно је додата и оптужба за убиство трећег степена за коју стручњаци кажу да је лакше доказати и за коју је према државном закону Минесоте максимална казна 25 година.

Адвокати одбране тврде да је 46-годишњи Флојд умро од предозирања и због лошег здравља, а да је употребљена полицијска сила била је разумна, наводи ББЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)