ХОНГКОНГОШКИ АКТИВИСТА НЕЈТАН ЛОУ ДОБИО ПОЛИТИЧКИ АЗИЛ У БРИТАНИЈИ: Да ли ће ово повећати тензије Пекинга и Лондона?

Танјуг

08. 04. 2021. у 12:16

ХОНГКОНГШКИ активиста Нејтан Лоу саопштио је да је добио политички азил у Британији, где је стигао прошлог јула након што је званични Пекинг у Хонгконгу увео Закон о националној безбедности, по коме је он осуђен на затворску казну.

ХОНГКОНГОШКИ АКТИВИСТА НЕЈТАН ЛОУ ДОБИО ПОЛИТИЧКИ АЗИЛ У БРИТАНИЈИ: Да ли ће ово повећати тензије Пекинга и Лондона?

Фото: АП

Ројтерс преноси да ће овај потез сигурно појачати тензије између Лондона и Пекинга, а да Британија на овај начин потенцијално отвара врата за више од пет милиона становника Хонгконга.

-После неколико разговора током четири месеца, Министарство унутрашњих послова ме је обавестило да је мој захтев за азил одобрен. Чињеница да сам тражен по закону о националној безбедности, указује да сам изложен озбиљном политичком прогону и да се не могу вратити у Хонгконг без ризика- објавио је Лоу у среду на Твитеру, наводи агенција.

Ројтерс преноси да је Британија обећала и 43 милиона фунти помоћи потенцијалним азилантима из Хонгконга, како би им омогућила да пронађу посао, станове и школовање у оквиру иницијативе која би могла да покрене многе да се преселе.

Становници Хонгконга су од августа прошле године постали пети највећи страни инвеститори у централном Лондону, а повећавали су и цене некретнина у неким популарним окрузима изван британске престонице, наводи агенција.

Лондон процењује да би преко 300.000 становника Хонгконга могло да емигрира у наредних пет година, а „Банк оф Америца“ очекује да ће становници овог града који се преселе у Британију, 2021. године проузроковати одлив капитала у износу од 36 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)