ПЛЕНКОВИЋ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Хрватска наставља са Астразенеком

Танјуг

07. 04. 2021. у 20:25

ХРВАТСКА ће наставити да вакцинише грађане АстраЗенеком, поручио је данас премијер Андреј Пленковић након што је Европска агенција за лекове потврдила да постоји веза између те вакцине и појаве крвних угрушака у ретким случајевима.

ПЛЕНКОВИЋ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Хрватска наставља са Астразенеком

Андреј Пленковић/ Фото АП

Пленковић је рекао да су чланови ужег кабинета владе имали састанак са Хрватским заводом за јавно здравство (ХЗЈЗ) и Хрватском агенцијом за лекове (ХАЛМЕД).

"Чињеница је да је постојао одређени број случајева где је установљена могућа веза између ове вакцине и неких нуспојава, али став ЕМА је да је корист од вакцине већа од ризика и зато ХЗЈЗ сматра да се може наставити вакцинисање АстраЗенеком, а влада ће пратити тај став", поручио је Пленковић.

Хрватска је највише вакцина наручила управо од АстраЗенеке, а Пленковић каже да цена те вакцине нема везе с њеним квалитетом и истиче да је цену одредила Европска комисија, која је преговарала са фармацеутским компанијама, преноси хрватски Индекс.

"Вакцине штите од смрти и хоспитализације, ту се ништа није променило. Нормално је да кад се овако брзо дође до открића вакцина дође до нуспојава, јер се вакцинишу милиони људи", рекао је Пленковић.

Он је додао да ће Хрватска наставити да тражи могућност да набави различите вакцине од других компанија.

"Што се тице Спутњика, ми смо поднели захтев за документацију и спремни смо да наручимо и ту вакцину, али је увек добро да имамо потврде надлежних тела о квалитету поједине вакцине", рекао је Пленковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)