ПАШИЊАНИНУ ПУТИН ВАЖНИЈИ ОД БАЈДЕНА: Премијер Јерменије код руског председника

Б.ВЛАХОВИЋ

07. 04. 2021. у 18:52

ДОЛАЗАК јерменског премијера Николаја Пашињана у Москву где је данас разговарао са председником Владимиром Путином, у Јеревану многи доживљавају као почетак предизборне кампање.

ПАШИЊАНИНУ ПУТИН ВАЖНИЈИ ОД БАЈДЕНА: Премијер Јерменије код руског председника

Фото: Кремлин.ру

Пашињан ће крајем априла дати оставку да би могао почети изборни процес а парламентарни избори ће се одржати 20 јуна.

Свестан да спорна питања са Азербејџаном може да реши само уз помоћ Путина Пашињан је допутовао у Москви јер на њега председник САД Џозеф Бајден - не обраћа пажњу.

Главна тема разговора Путина и Пашињана је била ситуација у Нагорном Карабаху али се разговарало и о сарадње две државе. Једна од тема било је питање успостављања саобраћаја између Јерменије и Азербејџана. За сада постоје разлике у ставовима јер Јермени већ сада предлажу да се разблокира пруга Јереван-Тбилиси-Баку.

Јермени се жале да Баку не испуњава своје обавезе око заробљеника. Иако је договорена размена по формули "сви за све" Азербејџан и даље не пушта више од 140 заробљених Јермена.На другој страни Јермени су ослободили све заробљене Азербејџанце.

До 2018. када је дошао на власт, Никола Пашињан је био против јачања веза са Русијом, већ се залагао за потпуно окретање Западу. Али сада, сада је Пашињан за јачање руске базе у Јерменији.

Јерменију мучи хронична беспарица. Обећану помоћ и инвестиције од Америке нису добили и сада покушавају да се поново врате у загрљај старом савезнику Русији.

У интервјуу руским новинарима уочи доласка у Москву премијер Пашињан је казао да је Јерменија јако заинтересована за куповину руског оружја, пре свега ловаца СУ-30СМ.

Крајем фебруара Пашињан је изјавио да су се руски ракетни системи показали неефикасним у последњем рату у Карабаху. После тога су га исмејали његови генерали јер Искандери нису били ни коришћени. Пашињан је тада тражио и да начелник генералшта поднесе оставку, али је он то одбијао. Дошло је до велике политичке кризе, протеста на улицама и Пашињан је одлучио да се одрже ванредни парламентарни избори 20. јуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)