ВЕЛИКИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И ПАКИСТАНА: Лавров саопштио одличне вести за обе земље

Novosti online

07. 04. 2021. у 10:25

МОСКВА очекује да ће последњи технички детаљи, потребни за почетак изградње гасовода „Пакистански ток“ (ранији назив – „Север-Југ“) бити договорени са Исламабадом у наредном периоду, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

ВЕЛИКИ ДОГОВОР РУСИЈЕ И ПАКИСТАНА: Лавров саопштио одличне вести за обе земље

Фото: ЕПА

- У сфери практичне сарадње имамо чиме да се поносимо. Прошла година је била рекордна за билатералну трговинску размену: порасла је за 46 одсто и достигла 790 милиона долара. Предузимамо неопходне напоре за изградњу гасовода „Север-Југ“ – великог енергетског пројекта - рекао је Лавров у интервјуу пакистанском листу „News International“.

- Очекујемо да ће ускоро бити договорена преостала техничка питања. Руске компаније су спремне да учествују у модернизацији енергетског сектора и железничког система Пакистана - рекао је министар.

У марту је било саопштено да ће Русија и Пакистан променити име заједничком пројекту „Север-Југ“ у „Пакистански ток“.

Подсетимо, Русија и Пакистан су 2015. године потписали међувладин споразум о изградњи гасовода из Карачија у Лахор. Гасовод, дужине 1.100 километара, капацитета 12,3 милијарде кубних метара гаса годишње, требало би да повеже терминал за пријем течног природног гаса у лукама Карачи и Гвадар на југу Пакистана са електранама и индустријским потрошачима гаса у Лахору на северу земље. Вредност пројекта се процењује на 2,5 милијарде долара.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)