АКО КОРОНА ПОПУСТИ: Покретање извоза вакцина из Индије до јуна

Танјуг

06. 04. 2021. у 18:25

НАЈВЕЋИ светски произвођач вакцина Институт за серум у Индији моћи ће до јуна поново да покрене извоз вакцина АстраЗенеке, коју производи под називом „Ковишилд“, ако нове инфекције Ковид 19 попусте у тој многољудној земљи.

АКО КОРОНА ПОПУСТИ: Покретање извоза вакцина из Индије до јуна

Фото Танјуг

"Али ако би се тренутни талас инфекција континуирано наставио, то би могло да резултира већим кашњењима, јер би Институт за серум у Индији морао да задовољи домаће потребе“ упозорио је извршни директор Адар Пунавала у изјави за АП.

Агенција наводи да је компанија кључни добављач за програм КОВАКС, који је 25. марта најавио својим корисницима велики застој у дистрибуцији вакцина, јер се због великог броја инфекција у Индији, Институт за серум окренуо ка домаћој потражњи, што је резултирало кашњењем у глобалним испорукама до 90 милиона доза.

Од тада су се дневне нове инфекције у Индији готово удвостручиле, а Индија, која је у почетку имунизовала само најугроженије, проширила је вакцинацију на све особе старије од 45 година од 1. априла због великог броја случајева.

АП преноси да је резултат тога повећана потражња која је зауставила у потпуности испоруке ван земље, а Пунавала је рекао да је компанија одлучила да Индији привремено да приоритет на два месеца и да се нада да ће поново покренути извоз.

„Ако се нагли пораст инфекција не смањи, наставићемо да снабдевамо Индију, јер морамо да заштитимо своју нацију“, поручио је директор индијске компаније, наводи агенција.

Он је нагласио да је такав вакцинациони национализам до одређене мере присутан свуда и поменуо је контролу извоза вакцина коју је увела Европа и употребу Закона о одбрамбеној производњи за спречавање извоза критичних сировина коју примењују САД, како би приоритетно обезбедиле вакцине за свој програм имунизације, преноси АП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)