ДВОРСКА ДРАМА У ЈОРДАНУ: Медијима забрањено да извештавају о наводној завери против краља

Д. Д. С.

06. 04. 2021. у 16:41

У ЈЕДНОЈ од најстабилнијих земаља Блиског Истока, Јордану, у току је - дворска драма. Принц Хамза је заточен под оптужбом да је наводно припремао заверу против краља Абдулаха Другог (59), а краљевина Јордан забранила је свим домаћим медијима и корисницима друштвених мрежа да извештавају о наводној завери. То је објашњено потребом да се сачува тајност истраге, док је принц Хамза бин Хусеин (41), ранији престолонаследник, обећао подршку краљу.

ДВОРСКА ДРАМА У ЈОРДАНУ: Медијима забрањено да извештавају о наводној завери против краља

фото: Ројтерс

- Интерес домовине мора остати изнад свега - пише у писму о којем је јавност обавестио суд. И Хамзин адвокат је потврдио да је "посредовање" било успешно.

Претходно је принц Хамза тврдио да је стављен у кућни притвор, пошто се жалио на "некомпетентност" и корупцију. Негирао је да је умешан у заверу, о којој је писао амерички "Вашингтон пост".Подршка краљу Абдулаху Другом стигла је из САД, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Ирака, Кувајта и Омана. 

Краљица Нур, Хамзина мајка, на Твитеру је написала да је у питању "страшна подвала" против њеног сина. Покојни краљ Хусеин Први је Хамзу припремао за наследника, али мало пре смрти 1999. године се одлучио за најстаријег сина Абулаха Другог, јер је Хамза, који је завршио британску Краљевску војну академију, сматран премладим и неискусним.

Актуелни краљ је 2004. године одузео Хамзи титулу престолонаследника и пребацио је свом најстаријем сину. Принц Хамза, који је у својој домовини са десет милиона становника, био војни пилот, дуго је сматран надом опозиције у Јордану, чак и током Арапског пролећа 2011. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)