ВЕЖБА ЗА РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Обећање главнокомандујућег САД да ће помагати Украјини појачало ратну еуфорију у Кијеву

Бранко Влаховић дописник из Москве

05. 04. 2021. у 23:44

ПОД утиском обећане помоћи америчког главнокомандујућег Џозефа Бајдена са ким је у петак телефоном разговарао, украјински председник Владимир Зеленски је еуфорично изјавио да је војска његове земље способна да пружи отпор било коме.

ВЕЖБА ЗА РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Обећање главнокомандујућег САД да ће помагати Украјини појачало ратну еуфорију у Кијеву

Фото MO Ukr.

Ипак, знајући да Американци нису спремни да гину за Украјину, Зеленски је затим казао да је за повратак "привремено окупираних територија" спреман да се бори дипломатским путем.

Од 2015. године до сада Американци су Украјини дали као војну помоћ око две милијарде долара. Не скривају шта су слали Украјини, од војних чамаца и средстава радиоелектронске борбе и извиђања, до разног оружја. Није тајна ни то да су украјински генерали више пута говорили да су незадовољни тиме што им шаље Пентагон.

Фото MO Ukr.

Украјински тенкисти вежбају у близини разграничења са јединицама Доњецке и Луганске самопроглашене републике. Минским договором је прецизирано да се тенкови морају удаљити од линије разграничења, али се у Кијеву више тога не придржавају. У Кијеву се припремају за заједничке маневре са чланицама НАТО "Дефендер Европе 2021".

СПРЕМА СЕ ЕКСПРЕСНА МОБИЛИЗАЦИЈА

У РАТНОХУШКАЧКОЈ кампањи посебно се ангажовао бивши председник Украјине Петар Порошенко који позива све који желе да ратују да се пријављују као добровољци. Врховна рада (парламент) прошле недеље је прихватила закон који предвиђа експресну мобилизацију резервиста у случају да почне рат. Предлагач тог закона је био управо бивши председник Порошенко који је очигледно заборавио какве је тешке поразе доживела његова армија управо у време кад је он маштао да на тенку уђе у Доњецк.

На другој страни, у Доњецку очекују долазак добровољаца из Русије. Председник Доњецке народне републике Денис Пушилин изјавио је да међу добровољцима који су спремни да дођу да бране Донбас има и посланика руске Думе (Парламента). У Москви не скривају да неће допустити да украјинска војска порази Русе који живе у Донбасу.

Та помоћ се објашњава чињеницом да су украјинске јединице чак шест пута бројније и јаче од народне милиције у Донбасу. На Западу маневре руске армије на југу у близини границе са Украјином називају "демонстрацијом силе". Руско руководство је свесно да ће Запад Русији увести нове санкције ако уђе у рат са Украјином.

Војни експерти прогнозирају да би украјински напад могао да буде крајем маја или почетком јуна. То је потврдио и представник Украјине у тројној контакт-групи за Донбас Алексеј Арестович. Управо крајем маја и почетком јуна ће се одржати маневри НАТО земаља "Дефендер Европе 2021". Председник Зеленски се нада ширењу сарадње са НАТО, а начелник Генералштаба украјинске војске Руслан Хомчак је изјавио да је његова земља постала "штит Европе на Истоку".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (6)

Milenko

06.04.2021. 11:33

Будале глупе !!!.... Па они свима обећавају да ће им помоћи!... Прво их додобро нахушкају на рат уз обећање да ће их помагати, а кад виде да је враг однео шалу онда се измакну. И шта онда остане иза тога?? Рушевине, мртви и богаљи колико хоћеш. Тако су урадили у Вијетнаму, Лаосу Камбоџи, Ираку, Авганистану, Либији, Сирији, и код нас у Србији. Епа сад ће и код вас пошто видим да су вас добро припремили за ту представу.