ПРАВЕ ЕВРОПСКИ БОРБЕНИ АВИОН: Договор Париза и Берлина око војне летелице

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

05. 04. 2021. у 23:25

ФРАНЦУСКА и Немачка успеле су да се договоре око принципијелних елемената за производњу будућег заједничког борбеног авиона. Томе је претходио споразум "Ербаса" и "Дасо авијације", постигнути после тешких преговора.

ПРАВЕ ЕВРОПСКИ БОРБЕНИ АВИОН: Договор Париза и Берлина око војне летелице

Фото АП

Нови модерни авиони биће део ваздушне фрегате коју ће опслуживати припадајући конектовани дронови, и представљаће летелице нове генерације. Али, то још не значи да је пут до заједничког европског војног авиона "чист".

Договор произвођача достављен је Француској, Немачкој и Шпанији, трима земљама које учествују у овом програму. То је потврдила и француска министарка војске Флоранс Парли.

Запело је било око прерасподеле послова за израду планова и делова будућег авиона НГФ ("Нова генерација борбених авиона") из пројекта СКАФ ("Ваздушни борбени систем будућности") чији је први пробни лет предвиђен за 2026. годину, а увођење у службу тек око 2040. "Дасо авијација" је заступала "француску страну", док је "Ербас", преко својих немачких и шпанских партнера сматрао да је само "подизвођач радова", а не равноправни учесник. Проблем је сада, кажу, решен.

Остало је да се постигне коначни споразум око једног од седам главних елемената у производњи овог авиона, мотора који ће покретати летелицу. Још се не зна да ли ће бити уграђени агрегати француског "Сафрана", немачког МТУ или шпанског ИТП који је у ствари филијала "Ролс Ројса".

Остаје отворено питање и интелектуалне својине, која у Немачкој треба да припадне држави, а у Француској индустријалцима. Договор између "Дасо авијације" и "Ербаса" се, међутим, сматра кључним за израду пројекта. Немачка страна поручује да ускоро очекује потписивање уговора за следећу фазу.

Ако желе да напредују, договор би требало да уследи брзо, да би се добила сагласност Бундестага за финансирање, пре немачких избора у септембру. У супротном, све би могло додатно да касни.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)