ЛОША ПРОГНОЗА ПОСЛЕ ИЗБОРА: И поред највише гласова његовој странци, Борисова очекује борба за опстанак на власти

Танјуг

05. 04. 2021. у 00:45

БУГАРСКИ премијер Бојко Борисов имаће потешкоћа да се одржи на власти, након пораста броја гласова које су на парламентарним изборима у недељу добиле странке против естаблишмента и корупције, пише Ројтерс.

ЛОША ПРОГНОЗА ПОСЛЕ ИЗБОРА: И поред највише гласова његовој странци, Борисова очекује борба за опстанак на власти

Фото: ЕПА

Излазне анкете предвиђају да ће његова странка десног центра ГЕРБ остати највећа странка у парламенту, али са само око 25 одсто гласова, у поређењу са 33,5 одсто колико је освојила пре четири године.

Иза ње, опозициони социјалисти и нова странка против естаблишмента коју је основао певач Слави Трифонов, међусобно су се надметали за друго место, а још две странке које су против Борисова такође су пресале цензус за улазак у парламент.

После деценије доминације бугарском политиком, Борисов има мало природних коалиционих партнера, наводи британска агенција.

Ројтерс оцењује да ситуацију за Борисова компликује анти-естаблишмент партија популарног ТВ водитеља и певача Трифонова “Постоји такав народ”.

Излазна анкета Галуп интенешенела ставила га је на друго место, испред социјалиста, док их је анкета компаније Алфа рисерч поставила у обрнутом редоследу.

Трифонов (54), чији су концерти препуни патриотских песама привукли хиљаде, искључио је могућност прављења коалиције са ГЕРБ-ом или социјалистима.

Демократска Бугарска, једна од највећих снага у масовним протестима против Борисова прошлог лета, освојила је између 10 и 11 одсто гласова, показале су анкете.

Још једна опозициона странка, Устаните! Мафија напоље! ући ће у следећи сазив парламента.

Етничка турска странка МРФ освојила је 10-11 одсто, показале су анкете, док је националистичка странка ВМРО узела између четири и 4,4 одсто гласова.

Цензус је четири одсто.

Обе партије су биле савезници владајуће коалиције у ГЕРБ-у након последњих избора.

Не могу се искључити недеље разговора, па чак ни нови избори, што значи да ће Бугарска, најсиромашнија чланица Европске уније, можда имати потешкоћа у присвајању фонда ЕУ за опоравак од корона вируса у износу од 750 милијарди евра, оцењује Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)