И СРБИМА ХАКОВАЛИ "ПРОФИЛЕ": Са Фејсбука процурили лични подаци више од пола милиона корисника

И. СТАНОЈЕВИЋ

05. 04. 2021. у 08:20

ВИШЕ од пола милијарде корисника "Фејсбука", нашло се минулог викенда у шоку, а потом је уследио бес, јер су њихови лични подаци процурели на интернету!

И СРБИМА ХАКОВАЛИ ПРОФИЛЕ: Са Фејсбука процурили лични подаци више од пола милиона корисника

Фото АП

Међу 533 милиона оштећених, нашло се 162.898 држављана Србије, прецизира Алон Гал, технички директор интернационалне сигурносне фирме "Хадсон Рок", који је на "Твитеру" објавио ову информацију.

Да су угрожени подаци чак 533 милиона корисника, јавио је "Бизнис инсајдер", тврдећи да се ради о корисницима из 106 земаља. Око 32 милиона корисника "Фејсбука" из САД, 11 милиона из Велике Британије, шест милиона из Индије - нашло се на врху црне листе по броју оштећених грађана.

Бојазан да друштвене мреже нису способне да заштите осетљиве информације показала се и те како оправданом. Страх се уселио у сваког ко "иде" на нет, поверење је најозбиљније нарушено и остало је питање који су све лични подаци и до које тачке виртуелног света доспели. Како год, сајбер криминалу се све више отварају врата.

- Нема сумње да ће лоши момци и ово искористити за такозвани социјални инжењеринг, преваре најразличитијих врста, хаковање и маркетинг са циљем да профитирају - поручује Гал.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ

ОСЕТЉИВИ лични подаци корисника "Фејсбука" и раније су налазили пут до рачунара "играча на кварно". Децембра 2019. огољене су персоналне информације 267 милиона умрежених на "Фејсбуку" и експерти верују да су постали "успешна жетва сајбер криминалаца". Године 2018. обелодањено је да је британска политичка консалтинг фирма "Кејмбриџ аналитика" за своје потребе прикупила и обрадила личне податке милиона фејсбук-корисника.

Процуриле информације укључују, наиме, телефонски број корисника мреже, фејсбук-идентификацију, пуно име, локацију, претходне локације, датум рођења, адресу електронске поште, приватни статус и биографију, прецизира америчка агенција Блумберг.

С једне стране, корисници ове друштвене мреже огорчени су због оваквог откривања приватности, осећају се "огољено" и потпуно немоћно. Емоције су, међутим, једна ствар, а друга страна, она економска, прави је разлог за узбуну и панику. Јер, осетљиви лични подаци стигли су на хакерски форум, што представља потенцијални ризик за милионе трговаца криптовалутама и у врло незавидан положај ставља људе који сада могу бити подложни разним онлајн нападима, тврди Гал.

НЕГИРАЈУ ОПТУЖБЕ

ЗВАНИЧНИЦИ "Фејсбука" огласили су се тврдњом да "се ради о сигурносном пропусту из 2019. године, који је одавно решен". Директорка за комуникације ове најпопуларније и најмасовније друштвене мреже Лиз Шепард наглашава да су подаци украдени пре две године, као и да је компанија то одмах открила и регулисала.

Он истиче, да је цурење података повезано са сигурносном грешком која је први пут откривена 2019. а у јануару 2021. године, установљено је да су хакери могли да користе информације и за приступ бројевима телефона корисника. Најновије цурење података се сада проширило на пуно име, локацију, претходне локације, датум рођења, мејл адресу, датум отварања рачуна, приватни статус и биографију.

Гал истиче да би све ове информације могле да буду корисне хакерима за разне врсте превара као и да послуже у маркетиншке сврхе. Аналитичари "Бизнис инсајдера" тврде да ће подаци који су "на слободи" веома лако послужити хакерима разних боја у интернет крађама, као и да ће бити тешко доказати директне везе између информација послужених на тацни и стицања профита, који ће, како наводе, без сумње уследити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)