ИАКО ЈЕ ЗАБРАЊЕН У КИНИ: Биткоин „гура“ јуан у дигитални свет

Новости онлајн

04. 04. 2021. у 18:05

НЕДАВНИ рекордан раст вредности биткоина могао би да буде један од разлога поновног интересовања за пројекат „дигитализације“ јуана, наводи Народна банка Кине. Утицај је приметан упркос томе што је најпознатија светска криптовалута у Кини забрањена.

ИАКО ЈЕ ЗАБРАЊЕН У КИНИ: Биткоин „гура“ јуан у дигитални свет

Фото: Depositphotos

Ванг Ксин, директор истраживачког сектора Народне банке Кине, рекао је новинарима да је тржишно интересовање за дигитални јуан „веома јако и сви пажљиво прате ситуацију“, преноси портал rt.com.

Интересовање за дигитални јуан расте, по свему судећи, заједно са растом вредности биткоина.

- С једне стране ово (интересовање за дигитални јуан) повезано је са све више и више централних банака у свету које учествују у развоју домаћих дигиталних валута. С друге стране, интересовање такође може бити повезано са великим порастом цене биткоина - истакао је Ванг, наводи Си-Ен-Би-Си.

Покрећући студије о сопственој дигиталној валути још 2014. године, Пекинг је почео да сузбија употребу свих криптовалута, укључујући и биткоине. Трговање криптовалутама заустављено је на око 100 берзи у земљи од 2017. године, у складу са прописима о преварама и прању новца.

Народна банка Кине планира да национална дигитална валута буде спремна за Зимске олимпијске игре 2022. године.

Како се наводи, нова валута, која нема званични назив, али је позната по скраћеници DCEP (Digital Currency Electronic Payment, у преводу дигитална валута за електронско плаћање) имаће неке особине криптовалута.

Дигитални јуан требало би да замени готовину у оптицају. Биће повезан са бројем паметног телефона власника, при чему ће се трансакције одвијати путем апликације.

Корисници ће моћи да пребацују новац између рачуна додирујући екран телефона.

Таква валута биће законско средство плаћања и моћи ће да се користи без учешћа банке као посредника, преноси РТС.

Програми тестирања дигиталне кинеске валуте у последње време су у току у већим градовима широм земље. Током периода око Кинеске нове године у фебруару, власти су уручиле више од 40 милиона јуана (6,2 милиона долара) у дигиталној валути као део лутрије.

Према Ванговим речима, тестирање постаје све интензивније и обимније.

Прошле године био је пета валута по учесталости за глобална плаћања. Међутим трендови иду на руку кинеској валути и крећу се ка томе да јуан постане водећа међународна валута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)