НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА НАЈАВИО: Вакцинисани да буду третирани као они са свежим негативним тестом!

Новости онлајн

04. 04. 2021. у 16:30

НЕМАЧКИ епидемиолошки институт Роберт Кох објавио је како код вакцинисаних против коронавируса нема неког ризика од преноса заразе након чега је немачки министар здравља у недељу најавио ублажене мере за вакцинисане.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА НАЈАВИО: Вакцинисани да буду третирани као они са свежим негативним тестом!

Фото: Танјуг/АП

- Ко је у потпуности вакцинисан, он у будућности мора бити третиран као и особе са свежим негативним тестом на корона вирус - рекао је министар здравља Јенс Шпан у разговору за недељно издање дневника Билд.

Шпан се притом позива на извештај државног епидемиолошког института Роберт Кох из којег произлази да је код особа које су у потпуности цепљене могућност преношења коронавируса мања него код особа које су тестиране негативно.-

- Према најновијим спознајама ризик преноса корона вируса код особа које су вакцинисане, најкасније 15. дана након примања и друге дозе цепива, мања је него код особа с негативним тестом на корона вирус - произлази из извештаја института Роберт Кох.

Према мишљењу истог института, особе које су примиле и другу дозу цепива, требало би да буду ослобођене обавезних тестова и карантина.

Министар здравља је рекао како је извештај Роберт Кох института послат савезним покрајинама у суботу и како би што пре требало вакцинисане ослободити обавезе тестирања и самоизолације.

Вакцинисани би тако могли да имају приступ услугама попут фризера или уласка у продавнице или музеје где се захтева актуелни негативни тест.

- Ми бисмо у недељама које долазе у разговору са покрајинским властима требало нове мере да спроведемо у дело - рекао је Шпан.

Према извештају Института Роберт Кох, седмодневна инциденција на нивоу земље је у лаганом паду, али је још увек са 127 изнад границе од 100 испод које су, према договору савезних и покрајинских власти, могућа попуштања мера затварања.

(Јутарњи.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)