УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ НА КОЛЕНИМА ПРЕД НАТО ПАКТОМ: Умислили да су "штит Европе", свет срља у велики сукоб

Новости онлине

04. 04. 2021. у 14:09

УКРАЈИНСКА војска је постала „прави штит“ Европе и ако би ступила у НАТО, ојачала би не само Украјину, већ и Алијансу, изјавио је главни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак, поводом 72-годишњице НАТО-а.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ НА КОЛЕНИМА ПРЕД НАТО ПАКТОМ: Умислили да су штит Европе, свет срља у велики сукоб

Фото: Инстаграм/Принтсцреен

- Улазак наше државе у НАТО ојачаће, не само Украјину, већ и Организацију Северноатланског споразума. Последњих година, Оружане снаге Украјине су постале прави штит Европе, а наша држава даје активни допринос евроатланској безбедности - наводи се у саопштењу Хомчака, објављеном на фејсбуку.

Он је саопштио да украјинска војска активно сарађује са НАТО-ом у свим кључним сферама војне реформе.

- Ефикасно користимо механизме и инструменте сарадње који су на располагању партнерски државама, а која је постала још јача када је наша земља добила статус партнера проширених могућности. Такав статус, осим Украјине, имају још и Аустралија, Грузија, Јордан, Финска и Шведска - изјавио је Хомчак.

По његовим речима, украјинска војска ће учествовати у 15 интернационалних војних вежби у иностранству и у 9 на својој територији.

Председник Украјине Владимир Зеленски такође је честитао НАТО-у годишњицу формирања.

- Очекујем продубљење наше практичне сарадње ради јачања евроатлантске безбедности. Очекујем подршку савезника у представљању акционог плана за чланство Украјине. Војска Украјине је јака и наставља неопходне реформе - написао је Зеленски на твитеру.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)