КИЈЕВСКИ УКАЗ 117 МИРИШЕ НА РАТ: На граници Украјине и Русије групишу се војне снаге

В.Н.

04. 04. 2021. у 08:46

НАПЕТОСТИ између Русије и Украјине највеће су последњих година, НАТО и Кремљ сада улазе у реторику ратних "упозорења".

КИЈЕВСКИ УКАЗ 117 МИРИШЕ НА РАТ: На граници Украјине и Русије групишу се војне снаге

Фото АП

Како извештава америчка штампа, у петак су први пут телефоном разговарали Џо Бајден и председник Украјине Владимир Зеленски. Како извештава "Акиос", Бајден је изразио "непоколебљиву подршку Сједињених Држава суверенитету и територијалном интегритету Украјине суочене са руском агресијом на Донбас и Крим".

- Бајденово позивање на руску "текућу агресију" ће подстаћи пламен усред појачаних борби у немирном региону Донбаса истог дана када је Кремљ обавестио НАТО, упозоравајући да би свако распоређивање НАТО снага резултирало тренутним противударом Русије како би се осигурала сопствена сигурност - каже се.

Посебну пажњу у штампи САД изазвало је објавиљање Указа, наредбе украјинског председника Владимира Зеленског, који је објављен у интегралној верзији.

У њему стоји: Указ бр. 117/2021.

У складу са чланом 107 Устава Украјине, наређујем:

 • Да се спроведе одлука Савета за националну безбедност и одбрану Украјине од 11. марта 2021. године "о стратегији деокупације и реинтеграције привремено окупиране територије Аутономне Републике Крим и града Севастопоља".
 • Да се одобри Стратегија деокупације и реинтеграције привремено окупиране територије Аутономне Републике Крим и града Севастопоља.
 • Контролу над спровођењем одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, донете овом уредбом, имаће секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.
 • Ова уредба ступа на снагу даном објављивања, 24. марта 2021.
 • Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

  Коментари (3)

  buki

  04.04.2021. 10:21

  Da li su Rusi dovoljno ojačali da ovu nato gamad vrate u kameno doba i po ko zna koji put svet oslobode ubica? Bože pomozi Rusima i svima kojima nato zlikovci ubijaju decu i ruše zemlju, da se oslobode ove pošasti.