СИМПТОМИ И ПОСЛЕ ТРИ МЕСЕЦА: Све више људи пријављује тегобе након прележаног ковида

Ј.Ж.С.

02. 04. 2021. у 11:51

ГОТОВО свака седма особа која је позитивна на ковид-19 осећа симптоме и три месеца касније, показују нови подаци из Уједињеног Краљевства.

СИМПТОМИ И ПОСЛЕ ТРИ МЕСЕЦА: Све више људи пријављује тегобе након прележаног ковида

Фото: В. Митрић

Највећа студија о дуготрајном ковиду британског Завода за националну статистику открила је да људи с корона вирусом много чешће од опште популације пријављују здравствене проблеме, који могу укључивати бол у мишићима и умор.

На узорку од више од 20.000 људи који су били позитивни на ковид-19 између априла 2020. и марта ове године, 13,7 одсто наставило је да осећа симптоме најмање 12 недеља.

То је било осам пута више него у контролној групи људи за које је мало вероватно да су имали ковид-19. Од оних који су били позитивни, петина је и даље имала симптоме пет седмица након тестирања.

Жене су чешће пријављивале тегобе од мушкараца, 14,7 процената у односу на 12,7 одсто, а највише је превладавао међу онима старости од 25 до 34 године.

На већем узорку људи са и без тестова на ковид, процењено је да се 1,1 милиона људи суочило са дуготрајним ковидом у четири недеље до 6. марта. Од тог броја, око 697.000 људи је први пут имало корону или су мислили да су оболели најмање 12 недеља раније, док се 70.000 први пут сусрело с вирусом или су мислили да су се заразили пре годину дана.

Процењено је да дуготрајни ковид негативно утиче на свакодневне активности код 674.000 људи, док је 196.000 пријавило да их јако ограничава у обављању свакодневних активности.

Од оних који су сами проблеме, највише су погођени они старости од 35 до 69 година, као и жене, људи који живе у најсиромашнијим подручјима, запослени у здравству или социјалној заштити.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)