РАТНИ БРОДОВИ, ПОДМОРНИЦЕ И АВИОНИ: Скупила се сва поморска сила да би омела изградњу „Северног тока 2“ (ВИДЕО)

Новости онлине

01. 04. 2021. у 17:53

ОПЕРАТЕР гасовода „Северног тока 2“ компанија „Норд стрим 2 АГ“ изјавио је да је примећена појачана активност страних војних бродова и авиона у рејону извођења радова.

РАТНИ БРОДОВИ, ПОДМОРНИЦЕ И АВИОНИ: Скупила се сва поморска сила да би омела изградњу „Северног тока 2“ (ВИДЕО)

Фото: РТ принтскрин

Како се наводи, 28. марта 2021. године, у зони где брод „Фортуна“ изводи радове, појавила се неиндентификована подморница.

„С обзиром на то да су сидрене линије брода 'Фортуна' распоређене на удаљености већој од једне миље, подморница је могла да поремети цео систем за позиционирање барже за постављање цеви и да доведе до оштећења цевовода“, појаснио је оператер пројекта.

Поред тога, примећена је и активност цивилних бродова страних држава који, како је приметила компанија, нарушавају зону безбедности, опасно се приближавају баржи и не реагују на захтеве посаде.

„Реч је о очигледно испланираним и припремљеним провокацијама, како уз помоћ рибарских, тако и војних бродова, подморница и авиона у циљу ометања реализације економског пројекта. Ово је, можда, први у историји случај ове врсте без преседана“, наводи се у саопштењу компаније „Норд стрим 2 АГ“.

Раније је компанија саопштила, да је већ 95 процената пројекта готово. Преостало је да се положи 120 километара цеви. Два брода за полагање цеви учествују у пројекту „Фортуна“ и „Академик Черски“.

„СЕВЕРНИ ТОК 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Председник управног одбора „Гаспрома“ Виктор Зубков саопштио је да ће пројекат бити завршен до краја године.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milena

08.05.2021. 13:38

А то све са циљем не би ли се Русија приморала да поново прихвати уговор којим би гас био транспортован преко Украјине и тиме спасили Украјину од колапса. Мислим да то неће проћи и да су Руси чврсто и коначно одлучили да са Украјином нема више никакве сарадње.