ФЛОЈД МОЛИО ПОЛИЦИЈУ: На суђењу Дереку Шовину приказани нови снимци хапшења

Танјуг

01. 04. 2021. у 10:23

НА СУЂЕЊУ Дереку Шовину, некадашњем америчком полицајцу оптуженом за убиство Џорџа Флојда, приказани су полицијски снимци који показују његово хапшење и последње тренутке, а сведочила је и неколицина случајних пролазника од којих су неки комуницирали са Флојдом.

ФЛОЈД МОЛИО ПОЛИЦИЈУ: На суђењу Дереку Шовину приказани нови снимци хапшења

Фото: Принтсцреен

ББЦ наводи да су видео снимци са камера полицајаца приказали Флојда како моли полицију да му не науди током хапшења. На снимку се такође види да је Шовин коленом притискао на врату Флојда више од девет минута.

Суду су приказани снимци телесних камера који припадају полицајцима Ту Тау, Џеј Александер Кенгу и Томасу Лејну. Камера Дерека Шовина пала је на земљу док се хапшење одвијало и није забележила догађај, преноси ББЦ.

На видео снимцима приказан је Флојд који дахће и понавља да је клаустрофобичан, више пута каже да не може да дише и позива мајку.

ЦНН наводи да је Чарлс Мекмилан, 61-годишњи сведок, изјавио јуче пред судом да је посматрао хапшење 25. маја 2020. године и да је подстицао Флојда да се повинује полицији, понављајући му више пута да не може да победи.

Док је Шовин клечао на Флојдовом врату, а Флојд вапио за помоћ, Мекмилан се на видео снимку може чути како полицији говори да му скине колено с врата.

Мекмилан је на суду изјавио да је Након што је беживотно тело Флојда одвежено у кратком разговору са Шовином рекао да је оно што је видео било погрешно, преноси ЦНН.

Четрдесетшестогодишњи Џорџ Флојд купио је паклицу цигарета у продавници у Јужном Минеаполису 25. маја 2020. увече, а продавац је сумњао да му је дао фалсификовану новчаницу од 20 долара и позвао полицију, jer је Флојд одбио да врати цигарете.

 Након тога, полицајци су стигли и ставили му лисице, али када су покушали да га убаце у аутомобил, пружио је отпор, борба се завршила тако што је Флојд оборен на улицу тужиоци тврде да је полицијац Шовин ставио лево колено на Флојдов врат и држао га тако више од девет минута.

Још двојица полицајаца помогла су му да га задржи, док је један спречио сведоке да интервенишу, док је више од 20 пута Флојд рекао да не може да дише. На видео снимку се види и како његово млитаво тело полиција одводи а сат времена касније проглашен је мртвим у болници.

Шовин је оптужен за убиство другог степена, што значи изазивање смрти без намере, максимална казна је 40 година, недавно је додата и оптужба за убиство трећег степена за коју стручњаци кажу да је лакше доказати и за коју је према државном закону Минесоте максимална казна 25 година.

Адвокати одбране тврде да је 46-годишњи Флојд умро од предозирања и због лошег здравља, а да је употребљена полицијска сила била је разумна, наводи ББЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)