ПРЉАВА ИГРА САД И ЕУ: Лавров открио нову подлост западних сила против Русије и Кине

Novosti online

31. 03. 2021. у 15:52

УВОДЕЋИ на светска тржишта ограничења која противрече нормама Светске трговинске организације (СТО), Америка и Европска унија користе методе нелојалне конкуренције против Русије и Кине, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на специјалном заседању блискоисточне конференције Међународног дебатног клуба „Валдај“.

ПРЉАВА ИГРА САД И ЕУ: Лавров открио нову подлост западних сила против Русије и Кине

Фото: ЕПА

- Ми смо за то да конкуренција буде поштена. У конкретној ситуацији се користе нелојалне методе против Кине, као и против Русије. Покушаји Сједињених Америчких Држава и Европе, која нажалост следи њихов пример, прибегавања рестрикцијама с разлогом или без њега, поткопавања позиција конкурената, увођења вештачких ограничења на глобалним тржиштима која противрече нормама СТО – све је то из те области - истакао је министар.

Коментаришући интензивирање спољнополитичке делатности Кине на Блиском истоку, Лавров је рекао да Пекинг „наравно, има право за штити своје интересе“, као што и Русија штити своје интересе у том региону.

- Кина је глобална сила која има интересе у свим регионима света, промовише своје економске пројекте, концепте заједничке судбине човечанства. Та земља има глобалне интересе, али се они заснивају на стварним глобалним могућностима - додао је министар иностраних послова Русије.

Лавров је раније изјавио да је целокупна инфраструктура односа са Европском унијом уништена једностраним поступцима Брисела, те да стога сада Москва нема односе са том организацијом.

У последње време несугласице између ЕУ и Русије заоштриле су се због ситуације око Алексеја Наваљног. Брисел је увео нове антируске санкције, а Москва је обећала да ће одговорити.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)