ИРАНСКА НАФТА ТЕЧЕ У КИНУ: Притисак на Вашингтон да укине санкције Техерану

Д. Д. С.

31. 03. 2021. у 13:20

КИНЕСКИ увоз јефтине сирове нафте из Ирана овог месеца могао би достићи близу милион барела дневно. То је скоро упола мање од онога што регионални ривал Ирана, Саудијска Арабија, извози у Кину. Ројтерс наводи да Кина купује рекордно велике количине иранске нафте у очекивању да Бајденова администрација укине санкције Техерану. Чак је и Индија почела да планира куповину иранске нафте.

ИРАНСКА НАФТА ТЕЧЕ У КИНУ: Притисак на Вашингтон да укине санкције Техерану

Фото: Депоситпхотос

У марту је, међутим, Вашингтон упозорио Кину да престане да купује нафту од Ирана, истичући да ће САД наставити да спроводе своје санкције и да "неће бити прећутног зеленог светла". САД наводе да санкције могу да се укину само ако Иран и САД дођу до преговарачког стола око нуклеарног програма Техерана, што је и даље неизвесно.

За то време Кина је обезбедила дугорочни извор иранске нафте, уговором вредним 400 милијарди долара. Кина ће уложити велика средства у разне секторе иранске економије у наредних 25 година, а заузврат ће добити сталан проток јефтине нафте.

Тренутно Иран  продају сирове нафте Кини да потиче из других земаља како би избегао америчке санкције. Такође подрива напоре својих колега чланова да задрже цене јаче.

Аналитичари наводе да скок извоза иранске сирове нафте, посебно у Кину доприноси слабости тржишта "црног злата", јер подрива напоре ОПЕК да ограничи снабдевање и утврди цене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)