НАЈНОВИЈА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Смртоносне Т ћелије уништавају најзаразније веријанте ковида 19

Ј.Ж.С.

31. 03. 2021. у 11:50

Кључна компонента имуног система позната као Т-ћелија ефикасно се бори против најзаразнијих варијанти ковида-19 и повећаног ризика од реинфекције, каже се у студији америчких научника.

НАЈНОВИЈА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Смртоносне Т ћелије уништавају најзаразније веријанте ковида 19

Фото: Депоситпхотос

Неколико недавних студија показало је да би одређене варијанте корона вируса могле бити снажније од заштите антитела и вакцине.

Антитела, која блокирају корона вирус да се он веже на људске ћелије - само су један део приче, каже се у студији коју су спровели на Националном институту за алергију и заразне болести. Други део приче чине лимфоцити Т, а називају се још "смртоносне Т-ћелије" зато што оне уклањају заражене ћелије и тако заједно с анителима спречавају најтеже облике болести.

Из узорака крви идентификовани су специфични облик Т-ћелија(лимфоцит Т ЦД8, што је техничко име) које су активне против вируса. Затим су проучавали хоће ли оне бити способне да препознају три главне (заразније) варијанте САРС-ЦоВ-2, а то суона које су се појавиле у Великој Британији, Јужној Африц и Бразилу.

Свака од тих варијанти носи мутацију у подручју протеина С, "шиљака" на површини вируса помоћу којих напада људске ћелије. Три заразније варијанте показале су се опаснијима за антитела, које их теже препознају. У случају корона вируса, антитела се вежу на шиљак како би спречили вирус да инфицира ћелије, а лимфоцити Т(Т-ћелије) задужени су за "убијање" већ заражених ћелија.

Резултати показују да Т-ћелије у одговору на ковид-19 код појединаца заражених првим варијантама корона вируса могу потпуно да препознају главне нове варијанте из Британије, Јужне Африке и Бразила.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)