УКИНУТИ ОГРАНИЧЕЊА У ИЗВЕШТАВАЊУ: Мађарски новинари траже приступ болницама

Танјуг

31. 03. 2021. у 11:59

ДЕСЕТИНЕ независних мађарских медија објавили су данас отворено писмо у којем од владе премијера Виктора Орбана траже да укине ограничења у извештавању о здравственом систему током пандемије ковида-19.

УКИНУТИ ОГРАНИЧЕЊА У ИЗВЕШТАВАЊУ: Мађарски новинари траже приступ болницама

Фото: ЕПА

Мађарска влада је саопштила да је само државним медијима дозвољен приступ болницама и центрима за вакцинацију, али је демантовала ограничења у извештавању, преноси агенција Ројтерс.

Независне новинске куће, међутим, тврде да им је забрањено да разговарају са медицинарима.

- Лекари и медицинске сестре немају слободу да разговарају са јавношћу, док новинари не смеју у болнице, па не можемо проценити шта се тамо догађа - наводи се у писму објављеном у 28 независних новина, веб страница и на другим местима.

Новинари су тражили од Орбана да их пусти да раде у болничким просторијама и центрима за вакцинацију, омогући здравственим радницима да разговарају са новинарима и да, уместо ограничених дневних брифинга, обезбеди информације у реалном времену.

Мађарска је протеклих недеља регистровала највећи дневни број преминулих у свету по глави становника, јер је пандемија извршила огроман притисак на сектор здравствене заштите, упркос кампањи вакцинације која је обухватила петину популације, што је међу највишим стопама у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)