МОЛБА ЗА ПАРМЕЗАН: Још један доказ да санкције Запада Русији погађају обе стране

Б. Влаховић - дописник из Москве

30. 03. 2021. у 23:20

ДА од ратовања санкцијама Запад има ништа мању штету од Русије, доказ је да је италијански амбасадор у Москви замолио да се са руског "црног списка" скине чувени тврди сир пармезан.

МОЛБА ЗА ПАРМЕЗАН: Још један доказ да санкције Запада Русији погађају обе стране

Фото RIA.RU

Амбасадор Пасквале Терачано је свестан да је Русија увела контрасанкције симетрично, дакле одговорила је на то што је прво направио Запад, али ипак моли да се пармезан изузме јер се не ради о свежем сиру.

Наиме, руски произвођачи сира замолили су своје власти да се пет-шест наредних година не увози италијански пармезан да би се заштитила домаћа производња без обзира на то што су Италијани спремни да у освајању руског тржишта дају и ниже цене.

Произвођачи са Апенинског полуострва се боје да дефинитивно не изгубе руско тржиште јер је за време санкција Русија успела да повећа производњу млека за 25 одсто. А у децембру прошле године Русија је продужила ембарго за увоз хране из земаља које су јој увеле санкције до краја 2021. године.

Укусни руски сиреви

Портпаролка МИП Русије Марија Захарова је прокоментарисала молбу италијанског амбасадора. Она је рекла да упркос "лепим осећајима према италијанским колегама", мора да каже да се њој свиђају руски сиреви.

Пасквале Терачано је пре Москве био амбасадор Италије у Лондону и Мадриду а радио је и у штабу НАТО-а у Бриселу. Он је свестан да би губитак руског тржишта за многе италијанске компаније био велики ударац. Због тога је Италија врло заинтересована за укидање санкција.

Терачано истиче да Италија и Русија имају традиционално добре односе и да добром сарадњом могу да превазиђу садашњу кризу. Интересантно је да италијански амбасадор понавља Путинове речи да се епидемија короне може победити једино заједничком акцијом.

- Италија не жели изолацију Русије већ ширење сарадње - истиче Пасквале Терачано, али има земаља у ЕУ који су за заоштравање односа.

Италијански амбасадор жали што се у фебруару погоршала реторика између Русије и ЕУ. У Риму су свесни да су Руси одлични партнери и не желе да италијанске фирме изгубе своје место на великом руском тржишту. У Русији је регистровано око 500 италијанских компанија, организована је производња у 80 места. Ти подаци су доказ зашто Италијани не желе да под притиском Вашингтона губе послове у Русији јер знају да ће Москва одговарати реципрочно на било које нове санкција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nebojša Berak

30.03.2021. 23:38

Zeli sirenje saradnje, uveo im sankcije, a sada kuka i moki da Rusi njima ne uzvracaju. Pa dragi moji Italijani, BATINA IMA DVA KRAJA, a niste culi za bumerang. Sto ne stavite VETO na sankcije Rusiji i eto PARMEZANA U RUSIJI. Ovako ima sami da jedete parmezan.