БЕЛОРУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Лукашенко потписао указ број 128!

Novosti online

30. 03. 2021. у 18:59

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко потписао је указ о забрани увоза одређене робе и услуга правних лица држава које су увеле санкције против званичног Минска, наводи се у саопштењу на сајту лидера земље.

БЕЛОРУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Лукашенко потписао указ број 128!

Фото: ЕПА

- Председник Белорусије Александар Лукашенко 30. марта потписао је указ број 128 о примени специјалних мера. Документ је усвојен у циљу осигурања безбедности и заштите националних интереса Белорусије“, наводи се у саопштењу. Према документу, „указом се предвиђа увођење забране увоза у земљу одређених категорија робе, као и увоза услуга које пружају правна и физичка лица земаља које су против белоруских правних или физичких лица увеле специјалне мере (санкције).

Прецизира се да ће Савет министара утврдити тачну листу робе, услуга и, у случају потребе страних правних и физичких лица, против којих ће санкције бити уведене.

Подсетимо, председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Централна изборна комисија саопштила је да је на изборима победио Александар Лукашенко. Белоруска опозиција не признаје те резултате и сматра да је победница Светлана Тихановска. Ни Брисел не сматра Лукашенка за легитимног председника. Од 9. августа у Белорусији трају протести против изборних резултата.

Након тога су западне земље, а посебно чланице Европске уније, увеле санкције против низа белоруских званичника, које су оптужили за насиље над демонстрантима и фалсификовање резултата председничких избора. Европска унија је три пута објављивала санкционе спискове за Белорусију: 2. октобра, 6. новембра и 17. децембра прошле године. Они укључује 88 физичких лица и седам организација. Председник Александар Лукашенко додат је на „црну листу“ у другом пакету.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)