ДА ЛИ НАУЧНИЦИ КРИЈУ ЗАГАЂЕЊЕ У СИБИРУ? "То би могло да наљути гласаче уочи избора"

Танјуг

30. 03. 2021. у 15:23 >> 15:32

СИБИРСКИ огранак Руске академије наука закључио је да се чак 78 одсто најзагађенијих руских градова налази на подручју Сибира, али су научници одлучили да блокирају објављивање извештаја о загађењу у тој руској регији из страха да би то могло да наљутити гласаче уочи парламентарних избора, заказаних за септембар ове године, тврди локални портал "Таyга.инфо".

ДА ЛИ НАУЧНИЦИ КРИЈУ ЗАГАЂЕЊЕ У СИБИРУ? То би могло да наљути гласаче уочи избора

Фото: pixabay

Портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима је јуче рекао како нема ни говора да је влада покушала да заустави објављивање забрињавајућег истраживања.

- Научници су сами тако одлучили - казао је Песков.

Портал "Таyга.инфо" пише да је сибирски огранак Руске академије наука наводно одлучио да стави ознаку тајности на извештај о загађењу, као и да су ускратили приступ снимцима јавне расправе, објављеним на Јутјубу.

Научници су налазе о загађењу повезали са повећаним бројем поремећаја код новорођенчади, дечјих болести као и карцинома забележених у тој руској регији, пише сибирски портал.

На порталу Таyга.инфо, чији су новинари, како се наводи, имали прилику да виде снимак, каже се да је на блокирање извештаја позивао Алексеј Конторович, оснивач Института за геологију нафте и гаса сибирског огранка академије наука, преноси "Јутарњи лист".

- Замислите да објавимо ове извештаје са концентрисаним информацијама, попут бомбе, пред изборе - казао је Конторович на снимку.

Конторовичев колега и један од аутора истраживања, челник Института за атмосферску оптику Игор Пташник, казао је за портал "Опен Медиа" како је одлука о блокади објаве само скренула додатну пажњу на сам извештај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)