СУД КАЗНИО ФАРМАЦЕУТСКУ КОМПАНИЈУ: Најмање 500 људи преминуло од последица изложености активном састојку лека!

Танјуг

30. 03. 2021. у 12:22

СУД у Париз данас је француску фармацеутску компанију "Сервие" прогласио кривом за нехотично убиство и обману због таблета за мршављење "медиатор".

СУД КАЗНИО ФАРМАЦЕУТСКУ КОМПАНИЈУ: Најмање 500 људи преминуло од последица изложености активном састојку лека!

Фото: KP.ru

Француски суд казнио је компанију глобом од 2,7 милиона евра.

Француско министарство здравља саопштило је да је најмање 500 људи у Француској умрло од проблема са срчаним залисцима због изложености активном састојку лека „Медиатор“, који је повучен из продаје 2009. године, преноси Ројтерс позивајући се на БФМ ТВ.

Наводи се да је суд казнио и француског регулатора за лекове АНСМ са 303.000 евра.

Служба за односе са јавношћу компаније "Сервие" није одмах одговорила на захтеве Ројтерса за изјаву, а портпарол АНСМ је агенцији рекла је да не може тренутно да коментарише овај случај.

"Сервие" је раније признао да је лек "медитор" имао озбиљне последице за неке пацијенте и пристао је да обештети неке жртве, али је најавио и да ће се борити против нетачности и лажних навода у вези са тим препаратом.

Након што је добио дозволу регулатора за примену у терапији дијабетеса, лек "медиатор", што је регистровано име за хемијску суспстанцу бенфлуорекс, широко је примењиван као средство за сузбијање апетита које помаже људима да смршају.

Лек је повучен из продаје у Шпанији, Италији и САД око деценију пре него што је повучен са француског тржишта, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)