МЛАДИ НЕ ЖЕЛЕ ДА ПУЦАЈУ НА РУСЕ: У Украјини родитељи путем мита спречавају да им синови иду на фронт у Донбас

Бранко Влаховић дописник из Москве

29. 03. 2021. у 22:45

ЈЕДАН број војника украјинске армије одбија да пуца на циљеве у Луганској и Доњецкој области.

МЛАДИ НЕ ЖЕЛЕ ДА ПУЦАЈУ НА РУСЕ: У Украјини родитељи путем мита спречавају да им синови иду на фронт у Донбас

Фото Архива

Они су свесни да би могли да добију одговор са друге стране Донбаса. Осим тога војници 80. украјинске бригаде одбијају да се крећу по пољима где су са обе стране фронта постављене мине. Због тога су морали да дођу украјински генерали како би подигли ратни морал код војника.

Без обзира на пропаганду Кијева, није мало војника који не желе да безразложно и глупо ризикују живот. На линији раздвајања војска самопроглашене Луганске републике 14. марта је оборила украјинску беспилотну летелицу која је из ваздуха правила снимке помоћу којих је украјинска артиљерија "намештала" своја гађања.

Због тога што у Кијеву припремају нови закон који ће повећати казне за оне који се не одазову на војни позив, чланови војних комисија повећали су суме мита које им дају они који не желе да обуку униформу и оду на фронт. Украјински новинари пишу да родитељи деце која не желе да иду у војску сада плаћају и по 3.000 долара. Они који регрутују војнике очигледно деле новац са војним лекарима који "ослобађају" младиће служења војног рока због "здравствених разлога".

НЕМА ПАРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦЕ

Председник Зеленски покушава да ратном реториком подигне себи рејтинг који му је озбиљно пао последњих годину дана. У Кијеву се поново почело говорити и о потреби да Украјина има потпуно професионалну армију која би одговарала стандардима војног савеза НАТО. Али за то сада Украјина нема довољно новца.

Особе које узимају мито то "поскупљење услуга" објашњавају садашњим већим ризиком јер власти из Кијева имају чешће провере. По новом закону који је предложио председник Владимир Зеленски, а који ће ускоро бити усвојен, повећане су новчане казне за примање мита, али су предвиђене и затворске казне за ову врсту прекршаја.

Новост коју доноси тај закон је и то да ће приликом запошљавања грађани морати да донесу и војну књижицу. Резервисти ће морати да иду или на војне вежбе или у зону раздвајања у Донбасу. Осим тога, од јануара прошле године на предлог партије Зеленског у војску се иде са 18 година а не као раније од 20.

То што велики број младих људи у Украјини не жели да ратује је доказ да руководство мора да тражи компромисно решење око Донбаса са људима који тамо живе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (2)

bager

30.03.2021. 07:49

Predlazem da klovn cirkuzant Zelenski obuce uniformu i prvac front,,i tako podigne moral mladim vojnicima,,a moze i da objavi svi koji zele rat tog i tog dana da se nadju na liniji fronta,,pa da vdiimo odmah tu gomilu ,,ako uopste bude gomile,,bar se ne moraju dalje zavaravati i mastati