УБИСТВО КОЈЕ ЈЕ ПОДИГЛО АМЕРИКУ НА НОГЕ: Почело суђење полицајцима за убиство Џорџа Флојда

Тањуг

29. 03. 2021. у 21:01

СУЂЕЊЕ бившем полицајцу Дереку Шовину, оптуженом за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда, почело је данас у америчком граду Минеаполису.

УБИСТВО КОЈЕ ЈЕ ПОДИГЛО АМЕРИКУ НА НОГЕ: Почело суђење полицајцима за убиство Џорџа Флојда

Фото: Принтскрин

Током суђења тужилаштво је показало пороти снимак на којем се види како Шовин притиска коленом врат Флојда неколико минута, док посматрачи вичу на њега тражећи да престане, а Флојд говори да не може да дише.

У уводној речи, тужилац Џери Блеквел затражио је од пороте да запамти број од 9 минута и 29 секунди, колико је Шовин, иначе белац, коленом притискао врат Флојду, док је он лежао на земљи у мају прошле године, преноси АП.

Блеквел је нагласио да Шовин није попустио ни након што је "лисицама везани Флојд, 27 пута рекао да не може да дише, после чега се више није покретао".

Блеквел је рекао да је Шовин коленом притискао врат Флојда "док живот није истиснут из њега".

Заступник оптуженог Ерик Нелсон је тврдио да је Шовин урадио управо оно за шта је био обучен током 19 година дуга каријере.

Нелсон је рекао да се Флојд опирао хапшењу и да је Шовин стигао на лице мнеста како би помогао полицајцима који су покушавали да убаце Флојда у возило, док је број окупљених посматрача постајао све већи и све више непријатељски настројен.

Нелсон је оспорио и тврдње да је Шовин крив за смрт Флојда, наводи Глас Америке.

- Флојдову смрт узроковали су супстанце у организму у комбинацији са срчаним обољењем, високим крвним притиском и адреналином. Доказни материјал много је већи од поменутих 9 минута и 29 секунди - навео је Нелсон.

Бен Крамп, правни заступник породице Флојд, изјавио је пред судницом уочи почетка суђења, да ће овај процес показати да ли је, како се изразио, Америка достојна Декларације независности.

Оптужени Шовин раније се изјаснио да није крив за убиство Џорџа Флојда, који је у тренутку приводења био ненаоружан.

Уколико буде осуђен, Шовин ће се суочити са дугогодишњом затворском казном.

Очекује се да ће кључна питања на суђењу бити то да ли је Шовин проузроковао Флоидову смрт и да ли је бивши полицајац током привођења поступао разумно.

Судење Шовину требало би да траје око четири седмице у згради суда која је, због потребе појачане безбедности, опасана бетонским оградама и бодљикавом жицом.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)