НАФТА У ЗАМЕНУ ЗА ВАКЦИНЕ: Венецуела се сналази како би осигурала добијање потребних пошиљки

Танјуг

29. 03. 2021. у 10:04

ВЕНЕЦУЕЛАНСКИ председник Николас Мадуро је наговестио да би Венецуела могла платити нафтом вакцине против корона вируса.

НАФТА У ЗАМЕНУ ЗА ВАКЦИНЕ: Венецуела се сналази како би осигурала добијање потребних пошиљки

Фото: АП

- Венецуела има танкере за нафту, и има клијенте који купују њену нафту. Наша земља ће издвојити део наших производа како би осигурала добијање пошиљке потребних вакцина. Нафта у замену за вакцине - рекао је Мадуро на државној телевизији, а преноси руска агенција ТАС С. Према званичним статистикама, у Венецуели је регистровано преко 156.000 случајева ковид-19, док је 1.555 људи умрло.

Потпредседник Венецуеле Делси Родригес је у среду изјавио да Венецуела има око седам милијарди долара на страним банкарским рачунима, које земља планира да искористи за куповину вакцина.

Међутим, банке у земљама које признају опозиционог лидера Хуана Гвуаида као лидера Венецуеле одбијају повлачење средстава, навео је тај званичник.

Мадуро је овај потез назвао покушајем пуча и прогласио је прекид дипломатских веза са САД.

Ситуација у Венецуели ескалирала је у јануару 2019. године, када се бивши председник парламента Хуан Гваидо прогласио привременим председником. Он је тада задобио подршку САД и чланица Групе из Лиме (осим Мексика), Организације америчких држава и већине земаља Европске уније.

Већина западних земаља отказала је подршку Гваиду пошто на прошлим изборима опозиција није победила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)