ДЕЛИМИЧНО ЛАЖНА ИНФОРМАЦИЈА - КИНА ЋЕ УЋИ У САВЕЗ СА РУСИЈОМ: Сенатор Пушков открио све о најновијим притисцима Америке на Пекинг

Новости онлине

28. 03. 2021. у 22:51

СЕНАТОР Алексеј Пушков прокоментарисао је изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена о конфронтацији Вашингтона са Пекингом, пише РИА Новости.

ДЕЛИМИЧНО ЛАЖНА ИНФОРМАЦИЈА - КИНА ЋЕ УЋИ У САВЕЗ СА РУСИЈОМ: Сенатор Пушков открио све о најновијим притисцима Америке на Пекинг

Фото: Депоситпхотос/Инстаграм

Раније је Блинкен на питање да ли је Кина "највећи противник Сједињених Држава" одговорио да постоје аспекти конфронтације у конкурентским односима две земље. Он је додао да ће Вашингтон градити односе са Кином из позиције силе.

- Блинкен неће уплашити Пекинг, већ ће постати још опрезнији и погураће их ка савезу са Москвом - рекао је Пушков.

Сенатор је додао да тим у Вашингтону размишља "у старим категоријама 20. века", јер, према његовом мишљењу, Сједињене Државе неће моћи да се носе са "све моћнијом Кином".

Раније је ЕУ на списак санкција ставила четворицу кинеских држављана и једну организацију због оптужби за кршење људских права. Касније су и Сједињене Државе, Канада и Велика Британија најавиле увођење ограничења против Пекинга. Кинеско Министарство спољних послова одговорило је увођењем санкција против ЕУ, Велике Британије, а такође и против појединаца и организација у Сједињеним Државама и Канади.

Раскринкавање.ба, анализирао је текст те утврдио да постоје делимичне неистине у њему. У наставку преносимо њихову анализу и захваљујемо се на указаним стварима:

КИНА ЋЕ УЋИ У САВЕЗ СА РУСИЈОМ: Сенатор Пушков открио све о најновијим притисцима Америке на Пекинг

Тврдња из наслова чланка се базира на коментару који је руски сенатор Алексеј Пушков дао поводом изјаве Антонyја Блинкена, државног секретара САД-а, о односима између те земље и Кине. У чланку се наводи:

Раније је Блинкен на питање да ли је Кина "највећи противник Сједињених Држава" одговорио да постоје аспекти конфронтације у конкурентским односима две земље. Он је додао да ће Вашингтон градити односе са Кином из позиције силе.


- Блинкен неће уплашити Пекинг, већ ће постати још опрезнији и погураће их ка савезу са Москвом - рекао је Пушков.

Сенатор је додао да тим у Вашингтону размишља "у старим категоријама 20. века", јер, према његовом мишљењу, Сједињене Државе неће моћи да се носе са "све моћнијом Кином".

Чланак су пренијели и други медији, од којих је преношење на порталу Web Трибуне било највиралније. Чланак Web Трибунеа, који је у вријеме писања ове анализе на Фацебооку имао 15.346 интеракција, 1.361 коментар и који је подијељен 597 пута, је објављен са сљедећим насловом:

Ускоро најопаснија војна сила свих времена: Кина ће ући у војни савез са Русијом

Поред ова два портала, исти чланак са насловима у којима се тврди како ће “Кина ући у војни савез са Русијом” су објавили и портали Балкан Узиво, Објектив, и Васељенска.

Видео у којем наратор чита овај чланак се може пронаћи на YоуТубе каналима Вести и Балкан Ливе, под насловом:

КИНА ЋЕ УЋИ У САВЕЗ СА РУСИЈОМ! УСКОРО ЋЕ БИТИ ФОРМИРАНА НАЈМОЋНИЈА СИЛА СВИХ ВРЕМЕНА

Портали Правда, Интермагазин и Република у насловима својих чланака не спомињу експлицитно Русију и Кину, већ тврде да се “формира најмоћнија сила свих времена”. Но, чланци су попраћени сликама предсједника Русије и Кине (Правда), или припадника војске Народне Републике Кине (Интермагазин, Република). На примјер, наслов чланка на порталу Правда је сљедећи:

САВЕЗ ОД КОГ АМЕРИКА ДРХТИ! Формира се најмоћнија сила свих времена 

Портал Видовдан је, у свом наслову, тврдњу о формирању савеза приписао сенатору Пушкову:

Пушков: КИНА ЋЕ УЋИ У САВЕЗ СА РУСИЈОМ 

Шта су чињенице?

ЦНН-ова новинарка, Дана Басх, је 25.3.2021 урадила интервју са америчким државним секретаром Антонyјем Блинкеном. Транскрипт интервјуа је доступан на званичној страници Стате Департмента, док је снимак интервјуа доступан на web страници ЦНН-а. Њено питање и цјеловита изјава Блинкена о односима између САД и Кине гласе:

ДАНА БАСХ: Хвала вам пуно, господине Секретаре, што сте ми се придружили. Желим започети са говором који сте одржали ове седмице. Кину сте навели на првом мјесту међу војним и невојним пријетњама Сједињеним Државама. То долази, наравно, након што сте се прошле седмице сукобили са кинеским званичницима у Анцхорагеу. Кина представља изазов САД-у на пољима цyбер-сигурности, економије и са својом војском, те чини оно што сте назвали геноцидом над Ујгурима. Па сматрате ли Кину највећим противником Сједињених Држава?


СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Дана, не бих то поједностављивао и свео на једну етикету. У односима постоје јасни и све више супарнички аспекти. Сигурно постоје и такмичарски. Ипак постоје и [аспекти] сарадње. Но, оно што им је заједничко је потреба да се Кини приступи са позиције снаге, било да се ради о супарничким, конкурентским, или [аспектима] сарадње. И то је велики дио разлога што сам био у Азији прошле седмице, у Јапану и Кореји, и велики дио разлога што сам ове седмице овђе у Европи, у НАТО-у и ЕУ. Битно је да будемо сигурни да када приступимо Кини, један од највећих извора наше снаге - наши савези, наша партнерства - када приступимо изазовима које Кина представља заједно, да ћемо бити много учинковитији носећи се са њима. 

Извор чланка који је објављен у Новостима био је чланак руске новинске агенције РИА Новости од 28.3.2021. Међутим, у наслову чланка објављеног на сајту РИА Новости не спомиње се никакав савез између Русије и Кине:

Пушков открио која је пријетња по САД уколико буде приступала односима са Кином са позиције снаге

Алексеј Пушков је сенатор који представља федералну јединицу Перм у горњем дому парламента Руске Федерације од септембра 2016. године. 

Пушков је у објави на Тwиттеру од 28.3.2021. написао да Блинкенове изјаве неће уплашити званични Пекинг, те да таква реторика може “погурати Кину у савез са Русијом”.

Блинкен неће уплашити Пекинг изјавом да намјерава градити односе с Кином "из позиције снаге", већ ће га само још више алармирати и погурати ка савезу с Москвом. Нити Сједињене Државе немају снаге да се носе са све моћнијом Кином. Нови тим у Wасхингтону размишља у старим категоријама 20. стољећа.

Овакво изношење личног мишљења Пушкова на Тwиттеру није службена најава савеза између двије државе, како се то представља у насловима чланаке које анализирамо.

Ријеч “снага” (рус. сила) из чланка који су објавиле РИА Новости, преведена као “сила” у чланку Новости. Наиме, Блинкен је у интервјуу за ЦНН рекао да САД требају приступити односима са Кином “са позиције снаге”. Пушков је у својој објави на Тwиттеру цитирао Блинкена и употријебио ријеч “сила”, што значи снага, а иста ријеч је употријебљена и у чланку РИА Новости на руском језику. Ипак, ова ријеч није преведена као “снага” у чланку портала Новости на нашем језику. У њему се наводи да је Блинкен рекао како ће “Вашингтон градити односе са Кином из позиције силе”, што је значајна разлика када се говори о дипломатским односима.

Шта су о могућем савезу Кине и Русије говорили државни званичници и експерти?

Потенцијални геополитички сценарио зближавања Кине и Русије не представља никакво ново и необично предвиђање. Наиме, Реутерс је 3.2.2021. писао о овоме:

Тод Wолтерс, врховни заповједник савезничких снага НАТО-а у Европи, или САЦЕУР, рекао је новинарима да све већа сарадња "заиста сугерира појаву партнерства из погодности".

Осим овога, министри вањских послове Русије и Кине су 23.3.2021 заједно осудили санкције које су неке западне земље увеле против Русије и Кине. Ова осуда је дошла дан након што су ЕУ, Велика Британија, САД и Канада ставили неке високе кинеске званичнике на црну листу због кршења права припадника етничке заједнице Ујгура. Како пише ББЦ 23.3.2021, Кина негира ове оптужбе и тврди да су спорни кампови за Ујгуре у тој земљи објекти за “реедукацију” и да се користе у сврху борбе против тероризма. Такођер, Кина је одговорила властитим санкцијама против европских званичника. ББЦ наводи да су руски званичници блиски предсједнику Владимиру Путину од раније под санкцијама Запада због анексије Крима, конфликта на истоку Украјине, наводног руског мијешања у предсједничке изборе у САД-у 2016. године, те напада нервним агенсима на бившег шпијуна Сергеја Скрипала и опозиционара Алеxеја Навалног. Званични Кремљ негира ове оптужбе. 

Но, иако Русија и Кина имају одређене заједничке интересе, оне су далеко од ступања у званични савез. Тхе Мосцоw Тимес је 2.12.2020. писао о томе како се интереси Русије и Кине не подударају увијек:

Дуги низ година Путин и високи руски званичници - као и кинеско руководство - увијек су јасно изјављивали да никакав савез с Кином није био на дневном реду. Москва и Пекинг добро знају да се њихови интереси не подударају увијек. Кина, на примјер, не признаје Абхазију или Јужну Осетију као независне државе и службено сматра Крим дијелом Украјине. Русија, са своје стране, не признаје кинеске претензије на Јужнокинеско море и клони се територијалних спорова Кине. Ниједна страна не жели рискирати да се увуче у велики сукоб око интереса свог партнера.

На догађају који је 22.10.2020 организовао Валдаи Дисцуссион Цлуб, московски тхинк-танк, руски пређседник Владимир Путин је био упитан да ли је могуће замислити војни савез између Кине и Русије. Његов одговор је био:

Могуће је било шта замислити. Одувијек смо вјеровали да су наши односи достигли такав ниво сурадње и повјерења да то није потребно, али је теоретски сигурно замисливо.


(...)

Овђе постоје и врло осјетљива питања. Нећу сада јавно говорити о њима, али наши кинески пријатељи су их свјесни. Несумњиво, сарадња Русије и Кине појачава одбрамбени потенцијал Кинеске народне војске, што је у интересу Русије, као и Кине. Вријеме ће показати како ћемо ићи даље одавде. До сада себи нисмо поставили тај циљ. Али, у принципу, ни то нећемо искључити. Па ћемо виђети.

У децембру 2020., руски амбасадор у Пекингу, Андреј Денисов, је изјавио како су неки погрешно интерпретирали Путинову изјаву, те како није изгледно да ће доћи до формалног савеза између двије државе. Соутх Цхина Морнинг Пост преноси његове ријечи:

Мислим да су примједбе предсједника Путина имплицирале да је наша сарадња превазишла традиционални савез и да би се могли повући даљњи потези ако је потребно, али однос је већ довољно добар.


(...)

Кина и Русија се противе блоковском менталитету” рекао је Денисов путем преводиоца. „Кина и Русија нису створиле блок и наше двије државе су аутономни играчи на међународној платформи, одржавајући велики ниво аутономије, што је такођер у складу с логиком мултилатерализма који смо промовисали”.

Сличне поруке долазе и са кинеске стране. Како 2.3.2021. пише Соутх Цхина Морнинг Пост, министарство одбране Кине је одбацило шпекулације да би могло доћи до војног савеза између ове двије државе:

Двије стране придржавају се принципа несврстаности, неконфронтације и не-таргетирања трећих земаља, који се у потпуности разликује од војног савеза неких земаља.

Кинески стручњаци за сигурност су такођер мишљења како до формалног савеза неће доћи. Соутх Цхина Морнинг Пост 2.3.2021. преноси коментаре Ни Леxионга, професора политичких наука и права на универзитету у Шангају:

Војни стручњак базиран у Шангају, Ни Леxионг, рекао је да је за Кину "табу" и само сугерирање стварања војног савеза с Русијом.


"Данас само земље које намјеравају водити рат најављују планове за војне савезе," рекао је Ни. „Доводите се у неизлазну позицију када то радите, онемогућавајући било какав простор за преговоре. То није у интересу Кине."

На основу свега изнесеног у овој анализи, можемо закључити да нити највиши званичници Кине и Русије, нити стручњаци добро упознати са војним приликама у ове двије државе, не мисле да ће доћи до формалног савеза. Мишљење руског сенатора да ће евентуална ескалација у односима између САД и Кине “погурати Кину ка савезу са Москвом” је у насловима чланака које смо анализирали представљено као службена најава савеза између Русије и Кине. Међутим, службених најава да ће ове двије државе формирати савез није било. 

Насловима чланака у којима се тврди да ће Кина ући у савез с Русијом дајемо оцјене кликбејт и дезинформација. 

Насловима чланака у којима се наводи да ће се овакав савез формирати, али без експлицитног помињања Кине и Русије, дајемо оцјену кликбејт.

Тврдњи да је државни секретар Блинкен рекао да ће “Вашингтон градити односе са Кином из позиције силе” дајемо оцјену грешка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)