РУСИЈА ПРЕДСТАВЉА У ЈУЛУ ПРВИ ЕЛЕКТРИЧНИ АВИОН НА СВЕТУ: Заснован је на принципима суперпроводљивости електромотора и уноси праву револуцију

Танјуг

28. 03. 2021. у 13:38

РУСИЈА ће представити први светски авион са електричним мотором на Међународном ваздухопловно-космичком салону МАКС 2021, који ће бити одржати од 20. до 25. јула у граду Жуковски, у Московској области, најавио је заменик премијера Јуриј Борисов.

РУСИЈА ПРЕДСТАВЉА У ЈУЛУ ПРВИ ЕЛЕКТРИЧНИ АВИОН НА СВЕТУ: Заснован је на принципима суперпроводљивости електромотора и уноси праву револуцију

Фото архива

- Електрични авион заснован на принципима суперпроводљивости направљен је са Фондом за напредне студије - рекао је Борисов новинарима, преноси Раша тудеј.

Иновативни електромотор на бази високотемпературних суперпроводника (ХТСП) снаге 500 кW (679 коњских снага) произвела је компанија Суперокс, специјалиста за ХТСП материјале.

Тестирања суперпроводљивог авионског електромотора започета су 5. фебруара, при чему је авион Јак-40 претворен у специјализовану летачку лабораторију. Један од три мотора Јака-40, који се налазе у задњем делу авиона, замењен је турбоосовинским гасно-турбинским мотором са електричним генератором, који је развио руски Централни институт за авиионске моторе (ЦИАМ) заједно са ваздухопловно-техничким универзитетом Уфа.

Електрични мотор, који користи систем високотемпературне суперпроводљивости и криоген, уграђен је у нос авиона са тромлазним погоном.

Андреј Вавилов, председник одбора директора компаније Суперокс, рекао је да су руски научници први у свету започели тестирање електричног авионског мотора са ХТСП технологијом.

- Наш развој заснован је на дугогодишњим истраживањима и испитивањима, имамо стотине произведених прототипова ротора и око десет произведених и тестираних узорака мотора различтих капацитета - навео је Вавилов.

Планирано је да се нова технологија користи за производњу мотора и електроенергетских система за потпуно електричне авионе и хеликоптере, преноси РТ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)