ШПАНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: 5.000 људи на концерту након теста - да ли то означава повратак нормалном животу?

Танјуг

28. 03. 2021. у 08:06

ОКО 5.000 људи присуствовало је синоћ концерту у Барселони, након што су сви тестирани на корона вирус брзим тестом, у својеврсном експерименту шпанских власти који би могао да поново оживи музичку индустрију у тој земљи, али и широм света.

ШПАНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ: 5.000 људи на концерту након теста - да ли то означава повратак нормалном животу?

FOTO: Depositphotos

Љубитељи музике су на концерту шпанског инди рок бенда Лав оф лезбијан у хали Палау Сант Ђорди, морали да носе маске, али социјална дистанца није била обавезна, преноси Ројтерс.

У надреалним сликама са концерта, након годину дана физичке дистанце, људи су играли, певали и грлили се, а једино је море лица прекривених маскама говорило о томе да се ствари нису сасвим вратиле у нормалу.

Пре концерта, посетиоци су тестирани на три локације у Барселони, а до средине дана три од 2.400 особа су биле позитивне, док је једна била у контакту са зараженом особом.

Власти су издале посебно одобрење за концерт, пошто су у Шпанији забрањена окупљања више од четири особе у затвореном простору.

Људи са срчаним обољењима, оболели од рака и они који су претходних недеља били у контакту са особом зараженом корона вирусом, замољени су да не купују карте за концерт.

Карте су распродате, а коштале су између 23 и 28 евра. У цену је урачунат тест на корона вирус и заштитна маска високог квалитета.

Организатори су навели да је синоћњи концерт у Барселони први комерцијални догађај у Европи са толиким бројем учесника од почетка пандемије.

Сличан експеримент, концерт са 500 учесника одржан у Барселони у децембру, дао је охрабрујући резултат, пошто су тестирање антигенским тестовима и употреба маски успели су да спрече инфицирање људи на концерту, иако нису примењивана правила социјалног дистанцирања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)