ДА БИ МОГЛИ У ПРОДАВНИЦЕ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА: Беч ће становницима делити бесплатне тестове - док не стигне довољно вакцина

Новости онлајн

27. 03. 2021. у 13:56

БЕЧ ће од идуће недеље стотинама хиљада својих становника бесплатно делити кућне тестове да би установили јесу ли заражени корона вирусом, објавила је у петак градска влада.

ДА БИ МОГЛИ У ПРОДАВНИЦЕ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА: Беч ће становницима делити бесплатне тестове - док не стигне довољно вакцина

Фото: АП

Недељно ће становницима Беча, града с 1,9 милиона људи, на располагању бити око 1,2 милиона тестова, а дневно ће се у главном аустријском граду обавити анализа око 200.000 узорака.

Тестови се могу подићи у око 150 градских апотека. Бечлије ће их онде моћи и предати на анализу, а исто ће моћи да учине и у стотинама градских супермаркета.

Сврха овог пројекта је "успоставити својеврсну заштиту становништва" док се не зајамчи довољна количина вакцина, рекао је социјалдемократски градоначелник Беча, Михаел Лудвиг.

Град жели да подели кућне тестове и зато да би, након Васкрса, својим становницима омогућио приступ продавницама које ће за улазак тражити негативан резултат тестирања.

У Бечу и осталим источним регијама Аустрије градске су власти од четвртка до најмање уторка након Васкрса увеле затварање како би спречиле да се одељења за интензивну негу пренапуне пацијентима оболелим од ковида 19.

Седмодневна инциденција на 100.000 становника Беча у петак је износила 311, што је знатно више од аустријског просека од 250.

Антигенски тестови који ће се обављати у посебним центрима и у апотекама и даље ће бити бесплатни као и раније.

(Пословни дневник)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)