ТРАМП ЗАДАО УДАРАЦ КИНЕЗИМА: Претње са Вол Стрита покосиле кинеске технолошке дивове, изгуби за дан 60 милијарди долара

Танјуг

26. 03. 2021. у 16:01 >> 16:05

ТРЖИШНА вредност четири кинеска технолошка дива, који котирају на Њујоршкој и Хонгкошкој берзи, пала је за 60 милијарди долара током последња три дана због опасности да буду делистирани са Вол Стрита, показује рачуница ЦНБЦ-а изведена на основу података са платформе за финансијске анализе Рефинитив Ајкон.

ТРАМП ЗАДАО УДАРАЦ КИНЕЗИМА: Претње са Вол Стрита покосиле кинеске технолошке дивове, изгуби за дан 60 милијарди долара

Фото: Пиксабеј

Реч је о компанијама Алибаба, Баиду, JD.com и Нетис (Netease).

Конкретно, од затварања у уторак до затварања данашњег трговања у Хонг Конгу, Алибаба је изгубио 303,1 милијарди хонгкошких долара (39 милијарди УСА долара) тржишне вредности, Баиду 107,54 милијарде ХК долара (13,84 млрд УСА долара), ЈД.цом 30,67 милијарди ХК долара (3,94 млрд УСА долара), а Нетис 27,33 милијарде ХК долара (3,52 млрд УСА долара).

Баиду, највећи кинески интернет претраживач дебитовао је у уторак на Хонгкошкој берзи листирањем на секундарном тржишту.

Само дан касније, у среду, америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) донела је уредбу која прети да са домаћег тржишта капитала буду уклоњене стране компаније које се не придржавају ревизорских стандарда САД-а.

Акт, познат под називом Закон о одговорности страних холдинг компанија, донела је администрација бившег председника Доналда Трампа.

Њиме се захтева да у страним фирмама које СЕЦ идентификује ревизију обавља америчко надзорно тело и да докажу да нису у власништву или под надзором државног органа у страној јурисдикцији. Компаније ће такође морати да објаве имена свих чланова у својим одборима који су званичници Кинеске комунистичке партије, навео је СЕЦ у саопштењу од среде, додаје ЦНБЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)