ЈУНКЕР О "РАТУ ОКО ВАКЦИНА": Нисмо непријатељи, ми смо савезници

Танјуг

26. 03. 2021. у 10:15

ЕВРОПСКА унија је била превише опрезна и забринута за буџет по питању вакцинације против ковид-19 и требало би да престане да води “глупи рат око вакцина“ с Великом Британијом, изјавио је бивши председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, пише Гардијан.

ЈУНКЕР О РАТУ ОКО ВАКЦИНА: Нисмо непријатељи, ми смо савезници

ФОТО: Принтскрин

Јункер, којег је 2019. године заменила Урсула фон дер Лајен, неповољно је оценио приступ ЕУ вакцинисању у поређену са Великом Британијом где тај процес иде брже.

Такође је рекао да "није љубитељ'' механизама комисије за одобрење извоза према којем су службеници овлашћени да забране пошиљке, јер би "то могло нанети велику штету репутацији Европске уније, која је некада била светски првак у слободној трговини.

- Мислим да се морамо повући из рата за вакцине... Ми нисмо у рату и нисмо непријатељи. Ми смо савезници - поручио је бивши председник ЕК.

Јункер је рекао да би више волео да се Комисија одлучи за дијалог уместо претњи и да су Комисија и државе чланице ЕУ направиле велику грешку у приступу увођењу вакцине.

- Британија је у предности из више разлога, јер је донела одлуку да има хитан приступ заснован на одлукама, док су Европска унија, комисија и државе чланице више водиле рачуна о буџету... Били смо превише опрезни- закључио је бивши председник ЕК.

Упитан да ли би актуелна председница ЕК Урсула фон дер Лајен требало да поднесе оставку, Јункер је рекао да не верује да би то било примерено.

- То нису пропусти Комисије. То су заједнички неуспеси држава чланица и зато мислим да смењивање госпође Фон дер Лајен не би било од помоћи - рекао је. "Напротив, продужило би кашњења за која смо одговорни.“

Он је додао да је превише лако сву одговорност свалити на плећа комисије и Фон дер Лајенове и да су све државе чланице одговорне „с обзиром на бирократски приступ који су имале неке од њих.

Набавка вакцина у ЕУ такође је била заустављена више од два месеца прошле године, јер су бројне државе чланице одбиле да преузму свој пуни удео због ризика да ће можда потрошити новац на производ који би се могао показати као неефикасан, пише Гардијан.

Јункер је рекао да је комисија „превише размишљала о буџету, што је сасвим нормално, јер се у уобичајена времена Комисија, као што је то увек био случај, оптужује за расипање новца.“

- Други нису били (толико забринути за буџет) зато што су желели да се боре против развоја пандемије што Европска унија није учинила у пуној мери, рекао је-. -То је била главна грешка која није смела да се догоди, али догодила се - закључио је Јункер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)