АМЕРИКАНЦИ КАО ПОКВАРЕНА ПЛОЧА: Поново оптужују Русе, смета им успех Москве у борби са короном

Новости онлине

24. 03. 2021. у 18:48

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Русију да шири дезинформације о вакцинама против вируса корона. Такође је рекао да Русија за НАТО представља војну претњу за Запад.

АМЕРИКАНЦИ КАО ПОКВАРЕНА ПЛОЧА: Поново оптужују Русе, смета им успех Москве у борби са короном

Фото: ЕПА

Блинкен учествује на дводневном састанку Савета НАТО у Бриселу.

- Русија се служи дезинформацијама како би поткопала сигурност када је реч о избору и безбедности ефикасних вакцина. Ти агресивни поступци угрожавају не само појединачне земље, већ и наше заједничке вредности - рекао је Блинкен у обраћању у седишту НАТО у Бриселу.

Русија је, подсетимо, још раније демантовала информације о томе да је умешана у "кампању дезинформација" против вакцина које су произвеле западне земље.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је такве наводе назвао бесмислицама.

Амерички званичник је рекао да Русија, Кина, Иран и Северна Кореја представљају војне претње за Запад.

- Према мом мишљењу, постоје три категорије. Прва – војне претње од стране других земаља - рекао је Блинкен и у ту групу сврстао Русију и преостале три државе.

Како је оценио, САД и НАТО сматрају да је Русија изазов за безбедност, али да су заинтересовани за дијалог са Русијом у сфери стратешке стабилности, укључујући споразум СТАРТ 3.

- Ми очекујемо да у догледно време односи са Русијом и даље буду изазов по безбедност Алијансе, али можемо да се надамо да ће ти односи бити бар стабилни и предвидиви - рекао је он.

Блинкен каже да Вашингтон намерава да сарађује с Русијом по питањима која су од америчког интереса, што је потврђено продужавањем СТАРТ 3 на пет година.

- Паралелно с тим намеравамо да позивамо Русију на одговорност за неразумне поступке усмерене против нас - закључио је он.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

prellee

24.03.2021. 19:12

Uh, što ovaj diplomata iz 90. godian lupeta. Smatra, i ne vide da se sve promjenilo i ponašaju se kao slon u staklari. Gdje god se okrenu, nešto polupaju. Nije do drugoga, do njih je sami što ne prihvataju realnost na terenu.

Vatro Marx

24.03.2021. 19:28

Amerikancima smeta "Severni tok". Prodaja najsavremenije stratesko naoruzanje, Turskoj vakcina, smetaju odnosi Srbije sa Kinóm i Russijom. SAD su u kriticnoj situaciji, posto vise zemslja Njemacka, Turska Juznoamericke drzave i druge. Neodgovaraju im jer ne idu u pravcu kako njima odgovata.Unutar SAD politika je u kriticnoj situaciji, memiri i velika nestabilnost.