МИСТЕРИОЗНА ГЉИВИЦА ИЗВОР НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ?! "Појавила се пре 10 година у болницама, ово нико није очекивао"

Новости онлине

24. 03. 2021. у 18:27

МИКРОБ за који научници страхују да би могао да буде извор следеће пандемије може да изазове инфекције крвног система, посебно код пацијената који захтевају интубирање и катетере.

МИСТЕРИОЗНА ГЉИВИЦА ИЗВОР НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ?! Појавила се пре 10 година у болницама, ово нико није очекивао

Фото: Депоситпхотос

По први пут је смртоносна болничка супергљивица која је отпорна на постојеће антифунгалне лекове откривена ван болнице. Ради се о гљивици Цандида аурис, која се мистериозно појавила у болницама пре нешто више од деценије, а сада је откривена на плажи изолованог тропског острва, пише СциенцеАлерт.

- Права је загонетка питање одакле се ова гљивица појавила тамо - каже др Артуро Касадевал, шеф одсека за молекуларну микробиологију у имунологију у Школи јавног здравља у Балтимору.

Откриће ове гљивице објављено је у медицинском часопису мБио а научници и лекари надају се да би ово рано откриће могло да помогне у спречавању и контроли њеног ширења.

Гљивица Цандида аурис је по први пут откривена 2009. године, код пацијента у Јапану. Није дуго прошло, а проширила се светом. Овај микроб може да изазове инфекције крвног система, посебно код пацијената који захтевају интубирање и катетере, упозорава амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Тешко је лечити инфекције овом гљивицом јер је отпорна на већину постојећих антифунгалних лекова, а притом се и задржава на површинама. "Када једном ова гљивица уђе у болницу, то постаје ноћна мора", упозорава Касадевал, а ЦДЦ је Цандиду аурис пре две године прогласио за велику претњу за јавно здравље.

Ова гљивица никада раније није проађена у природи, а Касадевал и његове колеге кажу да су претпостављали да је пораст температура као последица климатских промена утицао на то да се Цандида аурис адаптира на више температуре у природи, што јој је омогућило да пређе и у људски организам чија је телесна температура за већину гљивица превисока да би преживеле.

Подстакнута том хипотезом, главна ауторка студије, др Анурада Човдари, миколог са Универзитета Делхи је са колегама анализирала узорке земље и воде са осам локација на Андаманским острвима, архипелагу између Индије и Мјанмара.

Са две од осам локација изолована је Цандида аурис. Прва је слана мочвара у коју људска нога није крочила, а друга је плажа, где често има људи.

- Цандида аурис са плаже била је отпорна на више лекова и више је повезана са варијантама које смо већ виђали у болницама у поређењу са гљивицом из мочваре - каже ова научница.

Није тачно доказано одакле је гљивица дошла на ова подручја. Могуће је да су је донели људи или да је стигла океанским струјама на отпаду које је бачено негде другде, али је ту испливало на обалу.

Међутим, оно што је сигурно је да је ово подстакло научнике да траже Цандиду аурис на другим местима у природи и упоређују је са болничким варијандама.

Уколико се утврди да је гљивица стигла из природе и да је глобално загревање имало утицај на прелаз ове гљивице на човека, то ће бити разлог за велику забринутост да ће се исто десити и са бројним другим патогенима, упозоравају научници.

- Ако се наша претпоставка покаже као истинита, мораћемо да почнемо да мапирамо такве патогене како нас не би изненадили на начин на који нас је изненадио корона вирус - закључује Каседевал.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)