ДЕЦА НА УДАРУ КОРОНЕ: У САД хоспитализација повећана за 800 одсто, у Британији због поствиралног синдрома најмлађи у болницама

Novosti online

24. 03. 2021. у 12:44

У СЈЕДИЊЕНИМ Америчким Државама регистровано је више од 30 милиона заражених корона вирусом од почетка пандемије.

ДЕЦА НА УДАРУ КОРОНЕ: У САД хоспитализација повећана за 800 одсто, у Британији због поствиралног синдрома најмлађи у болницама

Фото: Депоситпхотос

Борба са короном не јењава, а тако ни не чуди податак и да је све више деце која су хоспитализована због цовида-19.

Како је пренео НБЦ њуз почетком године, веровање да деца не могу да се разболе као одрасли је сада потучено.

- Хоспитализација деце због короне је у последњих 6 месеци нарасла за 800 одсто - пренела је америчка телевизија.

Универзитет у Минесоти је објавио студију која показује да је од средине маја до средине новембра 2020. године, широм 22 америчке савезне државе, 5300 деце хоспитализовано, а међу њима је било и малишана млађих од 14 година. Мешутим, те бројке нису укључиле државе Њујорк, Тексас и Калифорнију, што значи да је тај број био далеко већи.

На почетку студије, на 100.000 становника била су хоспитализована два детета, док се тај број до краја студије повећао на 17.

Како је пренео НБЦ њуз, у Америци деца чине 3 одсто пацијената смештених у болницама.

Сматра се да су тинејџери највише подложни заражавању, па родитељи треба да буду на опрезу.

Оваква истраживања све више долазе у жижу јавности и сада јер многе државе ђиром света размишљају о поновном отварању школа. Тиме се ствара и страх да ли су деца највећи преносиоци вируса.

Осим тога, у Великој Британији и до 100 деце недељно смештају у болнице са новим поствиралним синдромом. Априла прошле године тај број је износио до 30 нових најмлађих пацијената недељно.

Пандемија ковида 19 је већ у првом таласу донела и “Синдром мултисистемске упале” (МИС-Ц). Директор Дечијег кардиолошког одељења и Педијатријске интензивне медицине на Универзитетској клиници у Минхену Николаус Хас је још тада за ДW рекао да овај синдром није непознат: “У оквиру различитих инфекционих болести код пацијената са одређеном предиспозицијом може доћи до такве клиничке слике, по којој цело тело реагује тешком упалом”.

Први извештаји из Велике Британије показују да 75 одсто деце која су погођена овим синдромом припадају некој етничкој мањини – или су били тамније коже или пореклом из Азије. Према овим подацима та деца претходно нису увек показивала симптоме респираторном систему који су карактеристични за инфекцију коронавирусом. Од 78 пацијената на интензивној нези 47 одсто је било афричко-карипског порекла, а 28 одсто азијског. То је пет до шест пута више него у остатку британског становништва.

Научници претпостављају да генетика игра одређену улогу, али и показују забринутост због тога што ти припадници мањина због професије коју обављају или социјалних услова у којима живе не могу избећи неповољни утицај околине на њихов организам.

Раније студије о поствиралниом синдрому

Прошле године је тим лекара из Тексаса анализирао 662 случаја из 39 разних студија – у свим случајевима радило се од деци која су оболела од Синдрома системске упале. Анализом су обухваћена обољења широм света између 1. јануара и 25. јула 2020. Резултати су показали да је 71 одсто деце морало бити збринуто на станицама интензивне неге. 60 одсто пацијената су добили тешки поремећај циркулације крви, за скоро 90 процената пацијената су на ехокардиограму установили сметње у раду срца. Скоро сва деца су имала грозницу, велики број њих болове у стомаку, пролив и повраћање.

Лекари су најпре помислили да се ради о Кавасакијевом синдрому, који има сличне симптоме. То је веома ретка болест која погађа децу углавном пре навршене пете године старости. У целом свету има отприлике 6000 случајева годишње.

Јапанац Томисаку Кавасаки је још 1967. описао синдром који је касније назван по њему. Узроци обољења су више од пола века након тога још увек неразјашњени.

И овај синдром доноси јаке упале као и телесну температуру од преко 38,5 степени. Ипак постоје разлике између ових синдрома. Код Кавасакијевог синдрома није погођено тако пуно органа. Најчешће је то срце. Пацијенти добијају температуру. а вредности у јетри се повећавају.

Поствирални синдром захвата најчешће и бубреге и плућа и јетру. Крвна слика показује такође упалу, број леукоцита се повећава.

На друштвеним мрежама, многи корисници су указали да повратак деце у школе и вртиће означио трећи талас заразе.

Према подацима Института Роберт Кох, забележен је пораст броја заражене деце, у узрасту од 5-9 година 30 одсто, а од 10-14 година 20 одсто.

Када је реч о Белгији, анализа је утврдила да се зараза највише шири на два места, у школи и на послу.

Зато Влада мора до пинедељка да размотри даље кораке, а до сада већ важе мере - маске су обавезне за ученике петог и шестог разреда.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)