РУСИ НЕ ОТКРИВАЈУ КОЈЕ ЦЕПИВО ЈЕ ПУТИН ПРИМИО: Детаљи вакцинације председника - није желео камере

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

23. 03. 2021. у 19:36

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин вакцинисао се у уторак увече на крају радног дана једном од три домаће вакцине коју су му сугерисали његови лекари.

РУСИ НЕ ОТКРИВАЈУ КОЈЕ ЦЕПИВО ЈЕ ПУТИН ПРИМИО: Детаљи вакцинације председника - није желео камере

Фото: ЕПА

Саопштено је да се осећа добро и да ће у среду нормално, по плану радити.

У Кремљу се надају да ће Путинова вакцинација убрзати темпо цепљења у Русији. Путин је и до сада учинио много на популаризацији руских вакцина, али ће његов лични пример охрабрити и оне који су се до сада двоумили да ли да се цепе.

Путин је одлучио да се вакцинише при крају радног времена како му пелцовање не би поремeтило план рада. Његов портпарол Дмитриј Песков је објаснио да председник није хтео да се вакцинише пред камерама јер му се то "не свиђа", а такође не жели да каже којом је од три вакцина вакцинисан. На тај начин он не желе да даје предност једној од три домаће вакцине јер сматра да су све квалитетне и безбедне.

Масовна вакцинација у Русији је почела 18 јануара, а регистроване су три вакцине: "Спутник-в" коју је направио центар "Н.Гамалеја" као и "ЕпиВакКорона" која се производи у Новосибирску у центру "Вектор" и "Ковивак" коју су направили у центру "М.Чумакова" у Москви.

ВАКЦИНА И ЗА ДЕЦУ

Директор Института ,,Н.Гамалеја,, др.Александар Гинзбург каже да је почело испитивање тзв. лајт вакцине .Вакцинисаће се и деца почевши од оних који су навршили три, четири године.

Један број руских највиших руководиоца већ је примио вакцину, а међу њима је бивши премијер Дмитриј Медведев, министар одбране Сергеј Шојгу и други, док су премијер Михаил Мишустин и министар спољних послова Сергеј Лавров преболели тај вирус па им вакцина за сада није потребна.

До сада је у Русији барем једну дозу примило 6,3 милиона људи. Неоспорно је да интересовање за вакцинацију у Русији није велико, а хоће ли после цепљења Путина оно порасти, тек ће се видети.

- Ми никоме ништа не намећемо јер ће мо и тако имати много купаца. До сада имамо наруџбе за 700 милиона доза вакцине. Питање вакцине смо од првог дана оградили од политике. Желимо да заједнички успех буде постигнут заједничким напорима - објаснио је Путин.

Група експерата Европске медицинске агенције (ЕМА) доћи ће у Русију 10. априла и обавиће контролу клиничких испитивања "Спутника-в". Осим тога, италијански институт је такође спреман да провери ефикасност вакцине што би требало да буде аргумент за њену регистрацију у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)