БРИТАНЦИ СТРЕПЕ ОД РУСКИХ РАКЕТА: Откуд сада у Лондону изненадни страх од атомског арсенала Москве и опасности са истока

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

22. 03. 2021. у 23:19

ПРЕМА најновијим безбедносним анализама и прогнозама, у Лондону сматрају да Великој Британији највећа опасност прети од - Русије!

БРИТАНЦИ СТРЕПЕ ОД РУСКИХ РАКЕТА: Откуд сада у Лондону изненадни страх од атомског арсенала Москве и опасности са истока

Илустрација - Foto AP

У Москви одговарају да тај страх није реалан већ је део хладноратовске пропаганде и тражења оправдања за повећање војног буџета. Наиме, Велика Британија намерава да повећа свој атомски арсенал и да има 260 атомских бојевих глава. А пре само десетак година Британци су били одлучни да смање број атомских глава са 225 на 180. Али колико сада имају атомских бојевих глава у Лондону, то не желе да саопште.

У споменутој британској анализи се каже да је повећање броја атомских бојевих глава оправдано јер су неке државе у великој мери повећале своје атомске арсенале. Оне инвестирају у нове атомске технологије и праве нове атомске системе за вођење ратних операција, што се види из њихових војних стратегија и доктрина, као и политичке реторике.

Јасно је да Британци под формулацијом "неке земље" подразумевају Русију и Кину.

Војни аналитичари кажу да је Велика Британија у раној фази разраде нове атомске главе балистичких ракета које би биле смештене у подморницама. Максимални домет садашњих ракета којима су наоружане британске подморнице је 11.500 километара.

Све постаје јасније кад се зна да у британском парламенту сада говоре да Министарство одбране има финансијске проблеме без обзира на то што им је обезбеђена знатна сума новца за модернизацију оружаних снага. Парламентарци говоре да би у периоду до 2029. године могла да се појави рупа у војном буџету од око 17 милијарди фунти. Влада Бориса Џонсона је обећала да ће у наредне четири године за војне трошкове дати допунских 16 милијарди фунти.

За повећање војних трошкова најефикаснији пут је да се убеди своја јавност како постоји опасност од агресије са Истока. Да су односи између Велике Британије и Русије лоши последњих година, добро је познато. Амбасадор Русије у Лондону Андреј Келин казао је да су политички односи Москве и Лондона "практично мртви" и да је сачувана "само трговина и контакти у сфери културе". Иначе, дипломатски односи те две земље имају традицију око 450 година.

- Били су разни периоди када смо били непријатељи или савезници, али сада у Москви не разумеју разлоге непријатељског односа Лондона према Русији - истакао је руски амбасадор.

НАЈЛОШИЈЕ ОД ДОБА ХЛАДНОГ РАТА

ОВО данас је најнижа тачка у односима Русије и НАТО од краја Хладног рата, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, додајући да је "свака конструктивна сарадња с Москвом заустављена" и да не постоје позитивни елементи у односима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)