РУСИ СРАВНИЛИ СА ЗЕМЉОМ ЏИХАДИСТЕ: Након жестоког напада огласиле се и Уједињене нације, Турци побеснели

Танјуг

22. 03. 2021. у 22:37

У ВАЗДУШНИМ нападима на северозападну Сирију у близини турске границе, у којима је погинула једна особа и запаљени су камиони за дистрибуцију помоћи, циљана су подручја која се сматрају најбезбеднијим у регији под контролом побуњеника, изјавио је данас високи званичник УН Марк Катс.

РУСИ СРАВНИЛИ СА ЗЕМЉОМ ЏИХАДИСТЕ: Након жестоког напада огласиле се и Уједињене нације, Турци побеснели

Фото: Депоситпхотос

Напади на неколико локација дан раније разљутили су Турску, која је затим своје трупе ставила у висок степен приправности.

Турско Министарство одбране саопштило је да је затражило од Русије да одмах заустави нападе, наводи АП.

Марк Катс, заменик регионалног хуманитарног координатора УН за Сирију, рекао је да су напади "изузетно забрињавајући" зато што угрожавају животе најосетљивијег становништва у тој области.

САД су осудиле нападе и тражиле примирје на нивоу целе земље.

У данашњем саопштењу САД су навеле да су напади близу граничног прелаза Баб ал Хава са Турском угрозили приступ преко потребној помоћи.

У енклави под контролом побуњеника подељеној између провинција Идлиб и Алепо живи више од 2,7 милиона расељених људи који углавном живе у камповима и привременим склоништима, а многи су избегли више војних офанзива и борби.

Опозициони активисти тврде да су руски авиони извели нападе близу граничног прелаза Баб ал Хава са Турском касно синоћ, неколико сати пре него што је артиљерија сиријске армије гађала Атареб, још један град под контролом побуњеника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

23.03.2021. 01:53

Konačno su se povodom rata u Siriji oglasile i UN, ali ne da pitaju Turke i Amerikance šta godinama rade u međunarodno priznatoj državi, nego da upozore sirijsku vojsku kako nema prava da tera agresore, lopove i glavoseče iz svoje zemlje. Da mi je znati, da li Gutereš sam smislio to upozorenje Asadu, ili mu je neko pomogao da ga formuliše? Godinama ćute i smrde dok Turska i SAD uz pomoć lokalnih terorista ubijaju Sirijce, a sada kada su uz rusku pomoć krenuli da proteraju gamad, oglašavaju se UN da zaštite - KOGA? Bagra belosvetska!